Här är alliansens laguppställning på folkpartiets Fredrik Malms blogg. Israel är mittback tillsammans med Peter Althin.
Här är alliansens laguppställning på folkpartiets Fredrik Malms blogg. Israel är mittback tillsammans med Peter Althin.

Toppolitikern skämtar om kriget i sin blogg

Publicerad
Uppdaterad
Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm skämtar om Israel som en nation med "mördarinstinkt" - mitt under kriget i Mellanöstern.
När Expressen.se konfronterar Malm med blogguppgiften ångrar sig toppolitikern djupt.
- Det var faktiskt inte min mening att göra folk upprörda, säger han - och raderar inlägget.
Flera av Expressen.se:s läsare har reagerat starkt på att politikern Fredrik Malm raljerar om Israel i sin blogg. I något han kallar "alliansens startelva" nominerar han staten Israel som mittback tillsammans med stjärnadvokaten Peter Althin. Skämtsamt motiveras valet så här: "Staten Israel kan ibland spela lite för brutalt i markeringsspelet och ligger väldigt högt upp i banan, ofta utanför straffområdets gröna linje. Spelar alltid med riktig killer instinct, alliansens Ulvskog med dubbla benskydd." Spelaren tecknas med ett automatvapen i händerna.

Många läsare upprörda

Truppen togs ut under fotbolls-VM men uppdaterades dagen för krigsutbrottet i Mellanöstern. Sen dess har den legat väl synlig i bloggen. Till mångas avsky och förtret. Därför bad Expressen.se i dag Fredrik Malm att förklara syftet med sitt inlägg. - Det ska inte på något sätt kopplas ihop med krisen i Libanon. Det skrevs under fotbolls-VM. Det är humoristiskt skrivet med lite kritik inbäddat också, säger Malm. Kan du förstå att folk tar illa vid sig? - Jag har svårt att förstå att folk kopplar ihop det jag har skrivit och krisen. Det här har ingenting med Libanon-krisen att göra. Men är det inte dålig tajming att ha det kvar? - Jo, det är det. Med tanke på krisen som råder och att civila dör. Borde du inte ta bort det om folk tar illa vid sig? - Klart jag kan ta bort det. Jag vill inte att människor ska må dåligt av vad jag skriver. Jag sätter ingen prestige i det här och känner sig folk arga tar jag bort det.

Wijkman ersätter Israel

Av tonläget att döma är Malm smått besvärad. Efter några minuter avslutas samtalet. Tio minuter senare ringer Fredrik Malm upp på nytt till Expressen.se. Han meddelar då att han plockat bort staten Israel från startelvan och lagt in Anders Wijkman i stället. Tillsammans med den plötsliga vändningen finns också en lång förklaring. Ett urdrag - som han läser upp - lyder: "Allt snack om att detta skulle vara något sorts inlägg i Mellanösternsdebatten är trams. Jag har burit många glasögon under mina år men inga som gör att man ser så mycket i syne." Malms röst låter lite lugnare och innan samtalet avslutas säger han: - Jag förstår om någon skulle tagit illa vid sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag