Toppolitiker skrev sig hos föräldrarna – fick ersättning

Andreas Carlson (KD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robert Hannah (L).
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Eskil Erlandsson (C).
Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP
Pål Jonson (M).
Foto: Riksdagen

DN avslöjar att fyra toppolitiker har skrivit sig hos sina föräldrar och samtidigt plockat ut ersättning för sina Stockholmsbostäder där de bor med sina familjer.

Enligt folkbokföringslagen behöver riksdagsledamöter inte vara skrivna där de har sin dygnsvila.

En av toppolitikerna som DN avslöjar i sin granskning är Andreas Carlson (KD). 

Andreas Carlson är Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen och vice ordförande i justitieutskottet. Han bor sedan 2014 med sin familj i Solna men är fortfarande skriven hos sin pappa i Mullsjö i Jönköpings län. Från 2011 har han kvitterat ut totalt 250 000 kronor i bostadsersättning från riksdagen. 

När DN konfronterar honom säger han att han hyr gården av sin pappa för cirka 1 500 kronor i månaden. 

I januari förra året sa Carlson i en intervju med Sveriges Radio att han representerade Jönköpings valkrets trots att han inte bor där. 

– Det är för att jag bor på två orter. Jag har min permanenta bostad i Mullsjö och en lägenhet i Solna till följd av att jag har mitt uppdrag och min familj här, säger han till tidningen. 

DN:s granskning visar att Andreas Carlson tog ut Stockholmstraktamente fram till 2015. Enligt honom själv slutade han ta ut traktamente för att han efter 2015 bildade familj i Stockholm. Samtidigt fortsatte han begära bostadsersättning. 

– För att jag har haft kostnader för dubbel bosättning och också varit folkbokförd i Mullsjö där jag kommer ifrån, och där jag är invald och då finns också möjlighet att ta ut ersättning – och jag har tagit ut halva den ersättningen, säger han till DN. 

Carlson säger att det är självklart för honom att vara skriven i Mullsjö ”även om det hade varit mer ekonomiskt lönsamt” för honom att bo i Stockholm eftersom Mullsjö har högre kommunalskatt. 

På sin Facebook kommenterar KD-toppen granskningen närmare: 

”Att riksdagsledamöter ofta har dubbelt boende och att det finns möjlighet att få ekonomisk kompensation för detta är dock inget konstigt i sig. Det är en konsekvens av att Riksdagen finns i Stockholm och att ledamöter väljs in och har sin demokratiska förankring i alla delar av landet. Det är ett sätt att säkerställa att hela landet representeras i vårt parlament.

Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson skriver i ett sms till Expressen att partiet avstår från att kommentera. 

Robert Hannah har fått 65 000 i ersättning

Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, bor med sambo och barn på Södermalm i Stockholm. Men några dagar efter att han röstades in i riksdagen år 2014 skrev han sig hos sin mamma i en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg, skriver DN. 

”När jag blev invald i riksdagen 2014 gjorde jag det aktiva valet att flytta hem till Göteborg, något som jag lovat mina väljare under valkampanjen. Det har varit viktigt för mig att ha min bas i Göteborg där jag har mitt mandat”, skriver han i en kommentar till DN. 

Enligt tidningen har han fått 65 000 kronor i bostadsersättning.

Han har också fått 59 000 kronor i Stockholmstraktamente, uppger DN. Stockholmstraktamente ges till ledamöter som bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset vid resa med övernattning i Stockholm. Traktamentet är 120 kronor per dag. Det är skattefritt och inga avdrag görs för fria måltider.

Under cirka fyra månader från hösten 2018 var Robert Hannah skriven i Stockholm, men nu är han åter skriver på mammans adress, enligt DN. 

Robert Hannah.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Hannahs svar på Facebook

Till Expressen säger Robert Hannah att det finns felaktigheter i DN:s rapportering och hänvisar till ett inlägg på Facebook.

Där skriver han bland annat att han under 14 månader förra mandatperioden de facto bodde med sin mamma och två bröder i Göteborg, vilket han betalade 2 500 kronor i månaden i hyra för. 

Han fick då halv ersättning för det boende han hade i Stockholm med sin pojkvän. Barnet var då inte fött. 

I januari 2016 flyttade han in i en egen bostadsrätt i Göteborg, skriver han.

”Av de 40 månader under förra mandatperioden som jag har fått halv ersättning för mitt boende i Stockholm så har jag endast under totalt 14 månader bott tillsammans med min familj i Göteborg.”

Även DN:s uppgift om Stockholmstraktamente är mot den bakgrunden fel, enligt Hannah:

”Denna summa verkar DN ha kommit fram genom att påstå att jag bott med min mamma i 40 månader när den korrekta tiden är 14 månader.”

Eskil Erlandsson skrev sig hos sin mamma

Centerpartisten Eskil Erlandsson satt i riksdagen mellan 1994 och mars 2019. Han gifte sig 2012 och har sedan dess fått fyra barn, skriver DN. Familjen och barnen har hela tiden varit skrivna i Stockholm, medan Eskil Erlandsson själv har varit skriven med sin mamma i Ljungby i Småland. Sedan 2014 har han fått 136 000 kronor i bostadsersättning enligt DN, som inte har nått Erlandsson för en kommentar. 

Pål Jonsson skriven på pappas gård

Moderata riksdagsledamoten Pål Jonson är skriven på en gård i värmländska Arvika som ägs av hans pappa som även är skriven där. 

Jonson uppger att han sedan tio år tillbaka äger en bostadsrätt i Stockholm där hans fru och barn är skrivna c/o Pål Jonsson. 

Enligt Jonson besöker han gården varje helg och han säger att han även betalar elen. 

– Jag har alltid varit skriven på gården och åker dit varenda helg. Jag betalar elen. Min pappa bor på en segelbåt som just nu är i Martinique, säger han till DN.

”Inte acceptabelt”

Riksdagens talman Andreas Norlén öppnar för att ändra ersättningsreglerna. Det skriver han i ett mejl till Dagens Nyheter.  

”Jag överväger om det finns behov av att se över ersättningsreglerna”, skriver han till tidningen. 

Han understryker att han tycker att det är viktigt med ersättningar för boende och resor, för att göra det möjligt för riksdagsledamöter från hela landet att utöva sitt uppdrag. 

Expressens krönikör Lotta Gröning säger till Expressen TV att politikernas boendesituationer är en del av en problematisk struktur. 

– Vi har byggt upp en politisk struktur som består väldigt mycket av gräddfiler. Det är allt från sjukvård, pension, enormt höga löner, säger hon. 

Lotta Gröning menar att politikernas förmåner bör gås igenom. 

– Man måste börja se över politikernas villkor för de ska ändå representera oss och de ska föregå med gott exempel. Det som har hänt i år är inte acceptabelt. Vi kommer tappa all trovärdighet för politiker om det här får fortsätta. 

– Man jagar bidragsfuskare, man kan undra om det gäller politikerna själva också.

Expressen söker Eskil Erlandsson och Pål Jonsson. Vi har även sökt deras respektive partier. Centerpartiet har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.