Anders Wallner, 27, är föreslagen som ny partisekreterare för Miljöpartiet.
Anders Wallner, 27, är föreslagen som ny partisekreterare för Miljöpartiet.

Toppolitiker knivskars svårt vid rån

Publicerad
Uppdaterad
Anders Wallner, toppolitiker inom Miljöpartiet, knivskars flera gånger i natt vid ett rån.
Svårt skadad tog Anders Wallner, med hjälp av vänner, tunnelbanan till Skärholmen - och tvingades sedan till operation.
Nu kan gärningsmännen finnas på bild.
- Vi ska gå igenom övervakningsbilderna, säger Stefan Persson vid Södertörnspolisen.
Anders Wallner, 27, är föreslagen som ny partisekreterare för Miljöpartiet. Strax före klockan han ett i natt knivskars han svårt vid ett rån i tunnelbanan i Alby.
Wallner blev överfallen av två gärningsmän vid en bankomat. Gärningsmännen tog hans mobil och pengar, och knivhögg Wallner flera gånger.
– Det är mer än ett hugg, men knivhuggen var inte dödliga, säger Stefan Persson, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.
Efter överfallet kunde Anders Wallner kontakta några vänner. Tillsammans åkte de med tunnelbanan till Skärholmen. Där fanns en polispatrull och ambulans som förde honom till Södersjukhuset. Det är oklart varför de inte väntade på en ambulans direkt i Alby.
– Det är oklart om de försökte ringa där eller inte, säger Stefan Persson.
Efter överfallet mår Anders Wallner efter omständigheterna bra.
– Jag har pratat med honom. Han mår fysiskt bra efter omständigheterna. Han har opererats och kommer att få lämna sjukhuset om några dagar, säger Per Ängquist, kanslichef i MP till Expressen.se.

Wetterstrand tagen

Anders Wallner skrev på söndagskvällen själv på Twitter om attacken:
"Mår under omständigheterna bra och tackar för alla värmande hälsningar som håller mig fortsatt övertygad om att mänskligheten är god."
Anders Wallner var tidigare bland annat språkrörssekreterare hos Maria Wetterstrand.
När Expressen.se når Wetterstrand är hon tagen av det som har hänt.
– Jag känner inte att jag har så stor lust att prata om det. Det känns väldigt jobbigt. Det räcker som kommentar från mig, säger hon.

"Inget politiskt motiv"

Polisen har inlett en förundersökning om grovt rån. De finns ett vagt signalement på de två gärningsmännen och polisen har vissa spår.
– Som vi kan se finns det inget politiska motiv bakom det här, säger Ulf Strömberg vid Säkerhetspolisen, till Expressen.se.
Vid 19-tiden var gärningsmännen fortfarande på fri fot, polisen hoppas att övervakningsbilder från tunnelbanan ska vara till hjälp i jakten.
Gustav Fridolin, som är kandidat till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet, är nära vän med Anders Wallner.
– Det är fruktansvärt när något sånt här händer, och när det händer någon väldigt nära. I ett sånt läge är man inte politiker utan nära vän.
– Det här gör att man funderar väldigt mycket på hur bräckligt ett samhälle är, fortsätter Gustav Fridolin, till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag