Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppolisen bytte sida

Kriminalinspektören fick en dag ett erbjudande om att köpa tio procent av aktierna i ett bolag som driver två porrklubbar i Stockholm. Han tackade ja till erbjudandet och betalade 200 000 kronor och slutade som polis. Därefter blev han övergripande ansvarig för verksamheterna på klubbarna och betalade bland annat ut lönerna.Foto: Vikström Roger
Efter 18 år i polisens tjänst bytte den 41-årige kriminalinspektören sida. Han blev chef för de två strippklubbarna Lady och Privé i Stockholm.
Där betalade han ut svarta löner till stripporna och lät bli att redovisa intäkter på tiotals miljoner kronor.
I går dömdes han och två andra män till tre års fängelse för ekonomiska brott.
- Jag hade tröttnat på att vara polis och trodde att sexklubbsbranschen var lukrativ, förklarade han i förhör.
NY REGIM. Klubbarna har nu en ny ansvarig – en man som tidigare dömts för bland annat utpressning. Foto: Foto: ROGER VIKSTRÖM
41-åringen växte upp i Västerås. I april 1988 sökte han till Polishögskolan i april. I sin ansökan skrev han att han oroade han sig för kriminaliteten i samhället: "Vi saknar respekt för varandra. Det finns ingen känsla för heder när man kan råna och misshandla till exempel invalider och äldre. Det är ingen polisstat jag efterlyser utan ett samhälle där alla kan leva lugnt och tryggt".
Färdigutbildad började han som patrullerande polis på Stockholms gator. Men redan efter några år tog han sig uppåt i karriären. Han rekryterades till polisens underrättelserotel och så småningom blev han en av polisens nyckelpersoner i kampen mot kriminella gäng.
Hans uppdrag vid läns-kriminalpolisen var bland annat att rekrytera folk från undre världen för att arbeta undercover för polisens räkning.

I jobbet kom den i dag 41-årige polismannen i kontakt med tungt kriminella.

Till slut lockades han av ett erbjudande från en av Stockholms porrchefer. Chefen erbjöd polisen, som vid tillfället var i tjänst, att köpa tio procent av aktierna i klubbarna Lady och Privé.
Polisen slog till. För 200 000 kronor köpte han en del i företaget - och lämnade arbetet på länskriminalen bakom sig.
- Han hade det svårt ekonomiskt och en massa skulder. Han kanske trodde att han skulle kunna tjäna snabba pengar och betala av sina skulder, säger en före detta kollega till 41-åringen.

Kriminalinspektören tog klivet in i en värld där det olagliga var en vardagssyssla.
I polisförhören har kvinnor som arbetar på klubbarna berättat hur de brukade lura kunder att betala 3 000 kronor för champagneflaskor och locka med sexarbjudanden för att få kunderna att betala 30 000 för en hel natt med en kvinna.
- På klubben fick vi lära oss hur vi kan lura kunderna. Om en gäst frågade om att ha sex skulle man svara "jag älskar sex". Om kunden försökte ta en på brösten skulle man ta tag i handen och säga "åh vilken fin hand, den är så mjuk", säger en kvinna som dansade på klubben.

Expolismannen hade en
övergripande roll. Han tog hand om alla intäkter och betalade själv ut löner till klubbarnas strippor.
- Han brukade träffa oss sista måndagen i varje månad. Vi stod i kö till hans rum och han tog emot oss en efter en. Han delade ut lönerna i kuvert. På varje kuvert stod det tjejens namn och summan, berättar en strippa i förhör.
Tjejernas inkomster varierade mellan 7000 kronor och 30000 kronor. Alla tjejer hade "garantilön" på 300 kronor per natt. Men de fick ta 20 procent av alla tjänster de sålde till gästerna.
41-åringens ingångslön på strippklubbarna var 40 000 kronor i månaden. Men tiotals miljoner kronor försvann från klubbarnas kassor och försvann till konton utomlands eller som kontanter bara rätt ut genom dörren.
Mannens ekonomiska problem blev inte bättre med tiden. Han hade ingen fast adress. Han skrev sig på en adress på Södermalm i Stockholm.
- Han var skriven här för att kunna få sin post hit. Men, det enda som han hade här var en madrass, säger lägenhetsinnehavaren.

I oktober i fjol slog polisen, skatteverket och ekobrottsmyndigheten till mot klubbarna och deras ägare. En av dem som greps var expolisen.
En omfattande utredning sattes i gång och polisen avlyssnade 41-åringens telefonsamtal. I flera samtal framgår det tydligt att 41-åringen var rädd för att få ekonomiska bekymmer. I ett samtal säger 41-åringen:
"Jag skriver inte på något papper för att jag ska bli blåst och bli som målvakt och få en skatteskuld på 40 miljoner".
Verksamheten omsatte omkring 80 miljoner kronor som inte redovisats fullt ut. Skatteeffekten av de pengar som inte redovisades var närmare 18 miljoner kronor.
En stor del av inkomsterna fördes till ett konto i Nederländerna, för att sedan föras tillbaka till Sverige igen via ett konto i Estland. Flödena sköttes via både aktiebolag och kommanditbolag. Pengarna, mellan 20 och 25 miljoner, togs sedan ut av männen i vanliga bankomater i Sverige.
I går dömdes 41-åringen och två kompanjoner till tre års fängelse för ekonomiska brott samt till näringsförbud i tio år.
Pengarna försvann. Klubbarna Lady och Privé omsatte tiotals miljoner kronor. Men de betalades ut till utländska bankkonton, enligt åklagaren, för att sedan komma tillbaka till Sverige utan att ha beskattats. Foto: Foto: ROGER VIKSTRÖM
 41-åringen hävdar att han
har utgått från att redovisningen sköttes och att allt redovisades i rätt tid till skatteverket. Han har inte fyllt i eller räknat fram en enda siffra. Han vet inte hur man gör sådant.
Men tingsrätten har en helt annan uppfattning och skriver i domen att han "tjänstgjorde 18 år som svensk polis innan han gick in i sexklubbsbranschen. Tingsrätten utgår från att han med sin polisutbildning och samhälls-erfarenhet hade förmåga att läsa och förstå de handlingar som han skrev under."
Frågan om exkollegan har på olika sätt diskuterats på länskriminalen i Stockholm.
- Vi är en lärande organisation. Det han var misstänkt för skedde inte i tjänst. Man ska skilja på felaktigheter som begås i tjänsten eller utanför tjänsten, säger Ulf Göransson, informationschef för länskriminalen.
Han tror inte att fallet med 41-åringen påverkar polisens trovärdighet och rykte.
När 41-åringen greps tillsattes en ny chef för de två sexklubbarna, den före detta hockyspelaren Michael Badelt, 32.
- Nu är det ordning och reda här. Vi betalar skatt och allt sker lagligt, säger Badelt.
Även han är tidigare dömd, bland annat för utpressning.
- Visst, jag är dömd men jag har inget att dölja. Jag ska ta hand om klubbarna och se till att allt fungerar som det ska, säger Badelt.
41-åringens försvarsadvokat Carl-Henning Möllerström, hävdade i går att han inte hade tid att kommentera domen.