Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppmilitär varnar för hot från söder och öster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Generalmajor Anders Brännström ansåg att "vi kan vara i krig inom några år", och avgick som arméchef.

Till Strategipodden säger han nu att han blivit ännu säkrare på sin sak.

– Vi måste vidta åtgärder som inte utsätter våra medborgare och nationen för risker som vi inte kan ta ansvaret för.

"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år", konstaterade generalmajor Anders Brännström i samband med de så kallade Markstridsdagarna i Boden tidigare i år. Konstaterande fick stor uppmärksamhet och Anders Brännström avgick senare som arméchef.

Nu utvecklar han sina tankar för Carl Törner i Strategipodden.

– Det jag sa då, det står jag verkligen för nu. Jag höll på att säga i ännu högre grad då utvecklingen inte gått i någon positiv riktning, säger Anders Brännström.

Anders Brännström.
Foto: Suvad Mrkonjic

– Den säkerhetspolitiska spänningen kommer egentligen från två håll - österifrån och söderifrån.

"Många fortsatte sova törnrosasömn"

Förutom Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, pekar han på då rysk trupp gick in i Georgien 2008.

– En del av världen vaknade upp, men många fortsatte sova törnrosasömn och trodde att alla krig var slut.

Spänningen från söder består, enligt Anders Brännström, av migrationsströmmar från Nordafrika och Mellanöstern.

– Det var nästan så att hela grundbygget av Europa skakade i sina grundvalar av den stora anstormningen av migranter, säger han.

Han betonar att han inte ska misstolkas och att han vill att Sverige fortsätter att ta emot invandrare, men säger samtidigt:

– Det blir en press på samhället och stora ekonomiska utgifter. Och inte minst den internationella terrorismen kan komma in bland alla de förträffliga människor som kommer.

"Kan slå till mot en skola i Skövde"

Vidare pekar han på att Sveriges militära insatser i Mali, Afghanistan och Irak kan slå tillbaka, och att det inte frågan om utan när.

– Asymmetrisk krigare kan slå till mot en skola i Skövde, ett sjukhus i Boden eller en järnvägsstation någonstans i Sverige.

Han anser att "den östra axeln" och "den södra axeln" förenas i Sverige och att det uppstår en dynamik och osäkerhet på det säkerhetspolitiska området som inte funnits på länge.

I kombination med att Sverige har förbundit sig folkrättsligt vid angrepp mot andra stater genom EU, kommer Sverige att bli indraget såvida något sker, enligt Anders Brännström.

– Ur det är det lätt för mig att dra slutsatsen att Sverige kan vara i krig om några år. Det är svårt för mig att se hur man kan komma fram till något annat.

Diplomati och mer pengar

Han drar paralleller till andra världskriget och den neutrala ställning som Sverige då intog.

– Jag tror inte att Sverige har samma tur som mellan 1939 och 1945. Så kan vi inte bygga säkerhetspolitiken. Vi måste vidta åtgärder som inte utsätter våra medborgare och nationen för risker som vi inte kan ta ansvaret för.

Anders Brännströms recept för att bryta den negativa utvecklingen är bland annat diplomati och pengar.

– Man måste lägga in mer pengar för att höja krigsdugligheten, säger han.

Dessutom förespråkar han en långsiktig politik internationellt för att jämna ut orättvisor och arbeta diplomatiskt för att stärka relationen mellan öst och väst, och syd och nord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.