Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Topplista – kvinnorna med makt och pengar

Elizabeth Holmes. Foto: KEVIN KREJCI/Creative Commons
Oprah Winfrey.Foto: Jonathan Short
Hillary ClintonFoto: Ron Sachs
Melinda GatesFoto: Seth Wenig

NEW YORK. Här är USA:s rikaste kvinnor – som själva skapat sina förmögenheter.

Först på listan: Elizabeth Holmes som hoppade av skolan som 19-åring.

Nu är hon världens yngsta kvinnliga miljardär.

RIKASTE KVINNORNA I USA

1. Elizabeth Holmes, 31: 38 miljarder kronor (4,5 miljarder dollar). Grundare och VD Theranos.

2. Diane Hendricks, 68: 31 miljarder kronor (3,7 miljarder dollar). Medgrunadre och styrelseordförande ABC Supply.

3. Doris Fisher, 83: 26 miljarder kronor (3,1 miljarder dollar). Medgrundare Gap.

4. Jin Sook Chang, 52: 26 miljarder kronor (3,05 miljarder dollar). Medgrundare Forever 21.

5. Oprah Winfrey, 61: 25 miljarder kronor (3 miljarder dollar). Programledare, skådespelare, entreprenör.

VÄRLDENS MÄKTIGASTE KVINNOR

1. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler.

2. Hillary Clinton, presidentkandidat och USA:s före detta utrikesminister.

3. Melinda Gates, ordförande Bill & Melinda Gates Foundation.

4. Janet Yellen, ordförande USA:s centralbank Federal Reserve.

5. Mary Barra, vd General Motors.

Det är tidningen Forbes som i sitt senaste nummer listar de rikaste kvinnorna i USA som själva tjänat ihop sin förmögenhet, det vill säga inte ärvt sina pengar.

Listan toppas av den 31-åriga entreprenören Elizabeth Holmes med 4,5 miljarder dollar, motsvarande 38 miljarder kronor. Holmes förmögenhet kommer genom företaget "Theranos" som tillverkar vad hon kallar "smärtfria, nålfria alternativ för att ta blodprov". Provtagningen kostar en bråkdel av ett läkarbesök och finns på en stor del av USA:s apotek. Idén till företaget fick hon redan som 19-åring, hon hoppade av Stanford University och startade sitt företag 2003. I en intervju med "CBS This Morning" berättade hon nyligen att hon inte äger någon tv eftersom hon aldrig har tid att titta och att hon är på jobbet all vaken tid. Men det är inte pengarna hon är ute efter, påstår hon.

– Det är inte vad som spelar någon roll. Det som verkligen spelar roll är att försöka göra människors liv bättre. Det är vad jag försöker göra. Det är därför jag jobbar som jag gör, och älskar vad jag gör så mycket.

Tillverkar tak och fönster

På andra plats på listan kommer Diane Hendricks, 68, med en förmögenhet på 3,7 miljarder dollar, motsvarande 31 miljarder kronor. Diane Hendricks företag "ABC Supply" tillverkar bland annat material till tak och fönster. På tredje plats finns Doris Fisher, 83, som 1969 startade den amerikanska klädkedjan "Gap" tillsammans med sin man Donald efter att de förgäves letat efter jeans till honom.

Enligt Forbes är listan framtagen utifrån en rad olika kriterier och de gånger företagen delas med en make har bara halva förmögenheten räknats.

Etta på Forbes lista – Elizabeth Holmes.

I samma nummer av Forbes presenteras också den årliga listan: "Världens 100 mäktigaste kvinnor". För sjätte året i rad knep Tysklands förbundskansler Angela Markel förstaplatsen, men annars är det mest amerikaner på listan. På andra plats kommer USA:s förra utrikesminister och presidentkandidaten Hillary Clinton.

Längre ner på listan finns artister som Beyoncé (nummer 21) och Taylor Swift (nummer 64), utan någon stor reell makt men med ett enormt inflytande inte minst genom sociala medier.

Den enda skandinaven på topp 100-listan är Kaci Kullman Five, ordförande i norska Nobelpriskommittén på 86:e plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.