Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppjuristen: ”Ingen superklippa direkt”

Toppjuristen intervjuas av Expressens Gusten Holm.
Den kvinnliga toppjuristen har tidigare dömts för bland annat våldsbrott mot poliser.
Foto: Elin Jönsson
Åklagare Lucas Eriksson.
Foto: Roger Vikström
Nu misstänks kvinnan för att ha lejt en torped för att mörda kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisavspärrningar på Norr Mälarstrand.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den kvinnliga toppjuristen som misstänks ha lejt en torped för att mörda kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja är försatt på fri fot.

Nu häcklar hon åklagaren Lucas Eriksson, som misslyckades med att få henne häktad:

– Det var ingen superklippa direkt, säger hon till Expressen.

För snart en vecka sedan sköts kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja i en trappuppgång på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. 

Efter att tumult uppstått sköts han i bröstet och huvudet.

– Jag mår efter omständigheterna väl. Dock trött och fokuserar på återhämtning. Jag har därför svårt att kommentera ytterligare just nu, sa han på tisdagen.

Enligt Expressens uppgifter lämnade Henrik Olsson Lilja viktiga ledtrådar till polisen innan han fördes till sjukhus. Han sa att förövaren bakom attacken antingen borde vara en klient eller en torped som lejts av en kvinna som tidigare belagts med kontaktförbud gentemot honom.

Strax därefter greps kvinnan, en toppjurist med flera prestigefyllda meriter i bagaget, på brottsplatsen. 

Orden om åklagaren: ”Ingen superklippa”

Polisens utredare arbetade intensivt med skjutningen under hela helgen och misstänker toppjuristen för att ha lejt en torped. På måndagen begärde åklagare Lucas Ericsson kvinnan häktad för anstiftan till mordförsök, men tingsrätten försatte henne på fri fot. Beslutet överklagades, men Svea hovrätt gick på tingsrättens linje.

På tisdagskvällen intervjuades den kvinnliga toppjuristen av Expressens Gusten Holm. Hon berättade då bland annat om måndagens häktningsförhandling.

– Jag blev tacksam när jag såg vad det var för rådman. Hon är väldigt duktig och har bra rykte. Det kändes tryggt.

Hon säger att åklagaren inte tydliggjorde hur det påstådda brottet ska ha gått till.

– Inte vem eller vad eller hur eller någonting. Ingenting.

Kvinnans ord om gripandet – och att släppas fri.

Var du orolig för att du skulle bli häktad?

– Nej, jag var faktiskt inte det. Men jag vet hur anskaffandet av nya rådmän går till i dag. Du kan få någon som har sysslat med patenträtt hela livet och vill byta bana. Jag har sett det själv, säger toppjuristen.

– Sen kändes det faktiskt ännu bättre efter att åklagaren gjort sin sakframställan. Då kände jag att både Ola (försvarsadvokaten Ola Salomonsson, reds anm) och jag är mycket mer erfarna. Det var ingen superklippa direkt.

Toppjuristen fortsätter:

– Jag menar inte att han gjorde något fel direkt. Men det är klart att det måste ha varit jobbigt för honom. Jag menar, här sitter en av Sveriges absoluta toppadvokater, och så jag. Jag är inte duktig på något sätt, men jag har ändå lång erfarenhet.

När Expressen pratar med åklagare Lucas Eriksson på onsdagsmorgonen är han fåordig.

– Om någon har kommentarer om mig kan du utgå från att jag inte kommer bemöda mig att besvara det. Om någon annan skulle ha några synpunkter på mig kommer jag inte bemöda mig att bemöta det heller, säger han.

Dömdes för våldsbrott mot poliser

Efter en lysande juristkarriär sjukskrev sig den kvinnliga toppjuristen för ett antal år sedan och dömdes senare för misshandel och våldsbrott mot poliser.

Henrik Olsson Lilja och den kvinnliga toppjuristen har en lång konflikt bakom sig. 2015 misstänktes hon för att ha bett en person att skjuta honom, men den tilltänkta torpeden vände sig i stället till polisen. Utredningen las ner i brist på bevis, men kvinnan fick kontaktförbud gentemot Olsson Lilja.

Tre dagar innan mordförsöket på Norr Mälarstrand avgjordes en flera år lång rättslig tvist mellan dem – till Henrik Olsson Liljas fördel.


Efter misstankarna – hovrätten häktar inte toppjuristen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.