Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppjuristen misstänks för våldtäkt på student

Toppjuristens advokat: Kommer överklaga häktningen
Toppjuristen begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Åklagare Annika Bokefors efter häktningsförhandlingen på torsdagen.
Foto: Fredrik Sjöshult
Målsägandebiträdet Clea Sangborn.
Foto: MALIN LÖÖF
Enligt målsägandebiträdet har kvinnan sett upp till juristen.
Foto: BILDBYRÅN

En toppjurist har häktats, misstänkt för våldtäkt.

På julafton ska han ha våldtagit en ung kvinna.

– Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

Mannen nekar till brott.

– Vi kommer klaga, det är vi överens om jag och min klient, säger hans advokat Ola Salomonsson.

Vid 17.15-tiden kom beskedet från Uppsala tingsrätt – toppjuristen häktas nu, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Han kommer sitta häktad med restriktioner, för att inte riskera att bevis undanröjs.

Häktningsförhandlingen hade då pågått i nästan tre timmar. 

– Det har varit en lång häktningsförhandling. Det beror på att det är mycket som vi har att prata om, säger Ola Salomonsson efter beskedet om häktning. 

Toppjuristen förnekar brott. 

Åklagaren: ”Känner mig trygg”

– Jag känner mig trygg med att vi har sannolika skäl, och nu har också tingsrätten delat min uppfattning, sa åklagare Annika Bokefors. 

Hon fick frågan varför det har dröjt mellan anmälan inkom och att juristen anhölls. 

– Det finns flera olika orsaker till det. Rent generellt kan jag säga att det kan ta tid innan vissa förhör kan hållas. Vi måste hela tiden pröva vilken bevisning vi har och vilken bevisning som når upp till vilken misstankegrad. 

Det var tidigare i veckan som Expressen kunde berätta att en svensk toppjurist, som haft en lång karriär och tunga poster inom rättsväsendet, anhållits misstänkt för våldtäkt. Han är fortfarande aktiv som jurist.

Brottet ska ha skett i en bostad på julafton. Dessförinnan hade mannen och den unga kvinnan haft kontakt framför allt via textmeddelanden under en längre tid, berättar hennes målsägandebiträde Clea Sangborn.

”Har haft ett grundmurat förtroende”

Eftersom toppjuristen är respekterad för sitt arbete tog kvinnan kontakt med honom för en fråga till sina studier. Mannen gav stöd och peppade kvinnan, och blev med tiden som en ”extrapappa” enligt Clea Sangborn.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom, säger Clea Sangborn.

Inför jul blev det så att de firade tillsammans.

– Hon blir helt enkelt för full och säger själv att hon ”däckade” med kläderna på. Sen vaknar hon till av att han har sex med henne, säger Clea Sangborn.

Har mått dåligt efter händelsen

Tiden efter händelsen har varit tuff för kvinnan.

– Hon har mått alldeles särdeles dåligt, säger Clea Sangborn.

I måndags greps mannen. Nu begärs han häktad vid Uppsala tingsrätt. Skälen är att det finns risk för undanröjande av bevis samt att straffet för brottet inte är lindrigare än två års fängelse, enligt häktningsframställan.

Åklagare Annika Bokefors har hittills varit förtegen om utredningen.

– Vi har hört den misstänkte och vittnen. Vi går också igenom analyser av de beslag som tagits. Vilken typ av beslag det rör sig om går vi inte närmare in på, säger hon i ett pressmeddelande.

Tidigare kollega: ”Förvånad”

Polisen har också gjort beslag som kommer att undersökas – men vad det är vill åklagaren inte gå in på.

Tidigare kolleger till mannen har uttryckt förvåning över misstankarna, men påpekar samtidigt att det än så länge rör sig om just misstankar.

– Det är en oväntad historia. Eftersom jag känner honom på det sätt jag gör är jag förvånad. Vad det här leder till kan ingen veta, säger en jurist som han har arbetat med.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.