Toppgeneralens plan för att trotsa Trump

Trump liknades vid Hitler av USA:s högsta militär Mark Milley, längst till höger.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Dåvarande president Donald Trump och general Mark Milley.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

USA:s högsta militära ledare, general Mark Milley, fruktade en statskupp – och liknade Trump vid Hitler.

Oron var så stor att generalen planerade olika sätt att förhindra ett maktövertagande, enligt en ny bok av två Washington Post-reportrar.

General Mark Milley, chef för USA:s militära stabschefer och landets högst uppsatta militär, började oroa sig för president Donald Trumps agerande efter valförlusten i november förra året.

Efter att försvarsminister Mark Esper sparkats och justitieminister William Barr sagt upp sig anade generalen att någonting kunde vara i görningen – i värsta fall en statskupp.

– De kan försöka, men de kommer fanimej inte lyckas, sa generalen till en medarbetare.

– Man kan inte göra något sådant utan militären. Man kan inte lyckas utan CIA och FBI. Vi är de som har vapnen, sa generalen enligt boken ”I Alone Can Fix It”, som refereras av Washington Post och CNN.

Paralleller till Hitler

Donald Trumps försök att få valresultatet ogiltigförklarat och presidentens lögnspäckade retorik fick generalen att likna honom vid Nazitysklands diktator Adolf Hitler, som tog makten efter att ha iscensatt en brand i tyska riksdagen, Reichstag.

– Det här är ett reichstag-ögonblick. Det är enligt Führerns evangelium, sa Mark Milley, enligt boken.

Efter en säkerhetsdragning om en stor demonstration en vecka efter valet, där Trumpanhängare protesterade mot valresultatet, sa generalen att han oroade sig för ”brunskjortor ute på gatorna”, en hänvisning till nazisternas paramilitära styrkor som skapade oro i Tyskland före Hitlers kupp.

Efter stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari skärptes säkerheten betydligt inför den 20 januari, när den nyvalde Joe Biden skulle svära presidenteden i Washington. Vid ett möte inför ceremonin, med toppar inom militären och rättsväsendet, kallade generalen återigen Trumpanhängarna nazister.

– Det här är de vi slogs mot i andra världskriget. Vi kommer att slå en järnring kring staden och nazisterna kommer inte att kunna ta sig in, sa Mark Milley, enligt boken.

Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.