Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppgeneralen varnar för större terrorattack i väst

Andra utrikesnyheter från dagen.
22 personer dog efter en terrorattack i Manchester i maj 2017. Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Idrees Abbas/Shutterstock / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without

Västvärlden kan förvänta sig en större terrorattack från IS.

Det säger SDF-generalen Mazloum Kobani till Sky News.

Anledningen är likgiltigheten som visats i Syrien, menar han.

Efter Turkiets offensiv i Syrien, till följd av att USA drog tillbaka sina trupper vid gränsen, resulterade i att fängslade IS-terrorister lyckades fly. 

Sedan konfliktens upptrappning har frågor höjts om terrorgruppen IS kan återuppstå. 

Generalen Mazloum Kobani, som leder SDF-trupperna i Syrien, varnar nu för att situationen skapat en perfekt miljö för terrorgruppen att komma tillbaka. 

– Risken för att IS återuppstår är väldigt stor. Och det är en väldigt stor fara, säger han till brittiska Sky News. 

Toppgeneralen pekar på flera faktorer som, enligt honom, skapat förutsättningarna för IS: västvärldens likgiltighet och ovilja att ta tillbaka IS-terrorister. 

Varnar för större terrorattack i västvärlden

Nu varnar han för att konsekvenserna kan bli en större terrorattack i västvärlden – likt den som dödade 22 personer under en Ariana Grande-konsert i Manchester. 

– Det är möjligt. Det är en av sakerna man kan förvänta sig händer i framtiden, säger han till Sky News. 

Efter Turkiets offensiv har Turkiet och Ryssland kommit överens om vapenvila – trots det har striderna fortsatt, vilket Expressens Kassem Hamadé som enda journalist i Manbij tidigare rapporterat. 

Det slutna avtalet bestod av tio punkter som bland annat gör gällande att turkisk och rysk militär gemensamt ska patrullera områden på cirka 1 200 kvadratkilometer som numera kontrolleras av turkisk militär längs gränsen. 

Men vapenvilan existerar bara på papper. På fältet fortsätter striderna mellan turkisk militär och den väpnade syriska oppositionen å ena sidan och SDF och regeringsarmén å andra sidan. 

LÄS MER HÄR: Rojindas ben sprängdes bort: ”Jag bara skrek”

LÄS MER HÄR: Se bilderna inifrån sjukhuset i Syrien