Ingemar Karlsson, generalkonsul i Istanbul, menar att Dilsa Demirbag Sten fått sitt jobb för att hon är kvinna och invandrare.
Ingemar Karlsson, generalkonsul i Istanbul, menar att Dilsa Demirbag Sten fått sitt jobb för att hon är kvinna och invandrare.

Toppdiplomaten till attack efter att hans bok sågats

Publicerad
Uppdaterad
Han är toppdiplomat. Hon arbetar för organisationer som Röda korset och Svenska institutet.
Nu hävdar Ingmar Karlsson att hon enbart fått jobben för att hon är invandrare och kvinna.
- Hon är totalt ohederlig, säger han till SR Jönköping.
Det var i måndags som Ingmar Karlsson, svensk generalkonsul i Istanbul, beslöt att mejla de organisationer där Dilsa Demirbag Sten sitter med i styrelsen.
I brevet kritiserar han henne för bristande kunskap och för att underblåsa en hatkampanj mot honom på nätet.
Anledningen är en negativ recension av Ingmar Karlssons senaste bok "Kurdistan - landet som icke är", skriven av Dilsa Demirbag Sten i Expressen.
- Hon avfärdar boken som ett fuskverk. Hela recensionen är bara lögn, säger han i en intervju för SR Jönköping i går.
- Hennes taktik i debatter är att alltid framföra åsikter som är helt osanna och hoppas på att hon inte blir motsagd. Det har hon lyckats med ganska länge.

Ifrågasätter henne
Han fortsätter med att ifrågasätta hennes yrkesroll:
- Denna människa sitter i Röda korsets styrelse, Svenska institutets styrelse - för att hon är invandrare och tjej.
Dilsa Demirbag Sten tycker påhoppet är olustigt.
- Det känns väldigt obehagligt att bli trakasserad på det här sättet, säger hon.
- Och det är anmärkningsvärt att en svensk diplomat agerar så här i tjänsten och försöker tysta en journalist. Det visar vilken människosyn han har.

Kan bemöta kritiken
På SR Jönköping överväger man nu att sända ett nytt inslag i dag där Dilsa för bemöta kritiken:
- Ja, kan en UD-tjänsteman säga sådana här saker - det är lite märkligt, säger Dan Segerson, ansvarig utgivare för SR Jönköping.
Expressen har sökt Ingmar Karlsson och UD för en kommentar. De har valt att inte uttala sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag