Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Toppdiplomat: Bildt har spelat ut sin roll

"Han har använt sitt kapital ganska mycket. Nu måste man börja se andra sätt att angripa frågorna", säger Rolf Ekéus om Carl Bildts roll i Ukrainakrisen. Foto: Suvad Mrkonjic

I dag landar Carl Bildt i Kiev för att träffa Ukrainas premiärminister och andra regeringsföreträdare.

Men enligt toppdiplomaten Rolf Ekéus har utrikesministern redan spelat ut sin roll i krisen mellan Ryssland och Ukraina.

– Han har använt sitt kapital ganska mycket. Nu måste man börja se andra sätt att angripa frågorna, säger han i SVT:s "Gomorron Sverige".

Tillsammans med sin danska utrikesministerkollega Martin Lidegaard ska Carl Bildt i dag träffa Ukrainas premiärminister Areniy Jatsenyuk, andra regeringsföreträdare och parlamentariker samt företrädare för civilsamhället i Kiev.

Den svenska utrikesministern har de senaste dagarna prioriterat krisen mellan Ryssland och Ukraina i sitt arbete, och han har varit tydlig i sitt fördömande av Rysslands agerande.

– Det är inte genom militär makt du får vänner i Europa, eller i världen. Vid någon tidpunkt kommer Ryssland att inse det, men jag tror inte att det sker i dag eller i morgon och kanske heller inte i övermorgon, sa han bland annat till pressen inför ett ministermöte i Bryssel i måndags.

"Ukraina har fått in egen Quisling"

I går twittrade han också ut sina åsikter om Ukrainas avsatta president Viktor Janukovytj, efter att denne skrivit ett brev till Vladimir Putin där han bett Ryssland gå in militärt i Ukraina.

"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka", skrev Carl Bildt.

Och det är just det hårda tonläget som gör att toppdiplomaten och den före detta USA-ambassadören Rolf Ekéus tvivlar på att utrikesministern har så mycket mer att bidra med i krisen, när diplomatiska samtal nu inleds på flera håll i dag.

Bland annat ska Nato och Ryssland träffas i Bryssel och i Paris möts USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands dito Sergej Lavrov.

"Ser inte Carl Bildt spela någon roll där"

– Han (Carl Bildt) har använt sitt kapital ganska mycket. Nu måste man börja se andra sätt att angripa frågorna. Han hjälper till att hålla uppe trycket, säger Rolf Ekéus i en intervju i SVT:s "Gomorron Sverige."

– Nu måste man börja att inte bara samla sig mot Ryssland, man måste också hitta en form att börja skicka signaler och få ett signalsystem att fungera. Där ser jag inte Carl Bildt spela någon roll utan där får vi lita mer på vad FN gör till exempel.

Carl Bildt låter via sin pressekreterare Erik Zsiga hälsa att han inte vill kommentera Rolf Ekéus påstående, och att hans fokus nu "ligger på att se hur Sverige och EU kan bidra till en lösning på situationen i Ukraina".

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!