Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppdemokraten kräver Cuomos avgång – svaret

Hon är den första kvinnan att vittna mot guvernören framför kameran.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Andrea Stewart-Cousins, majoritetsledare för demokraternas senatorer i New York.
Foto: Mike Groll / TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Andrea Stewart-Cousins kräver att New Yorks guvernör omedelbart avgår efter anklagelserna om sexuella trakasserier.

Hon menar att situationen är ohållbar med tanke på pandemin som rasar parallellt med anklagelserna.

– Vi måste kunna regera utan dagliga distraktioner, säger Stewart-Cousins till CNN. 

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har varit i blåsväder under den gångna veckan sedan fem kvinnor vittnat om att han ska ha trakasserat dem sexuellt.

Han ska bland annat ha ställt mycket intima frågor om sexuella preferenser och tidigare förhållanden, enligt anklagelserna. Själv förklarar han närmandena som oskyldig lekfullhet.

– Jag är lekfull och drar skämt som jag tycker är roliga. Vilket jag gör både offentligt och privat, har han tidigare sagt i ett uttalande.

Borde avgå för delstatens bästa

Samtidigt anklagas Cuomo för att ha mörkat antalet coronadödsfall inom äldrevården i delstaten. Anledningen ska ha varit att han inte ville att Donald Trump skulle känna till det, vilket Expressen tidigare skrivit om.

Nu sätter Andrea Stewart-Cousins, majoritetsledare för demokraternas senatorer i New York, ner foten och kräver Cuomos omedelbara avgång.

– New York genomlider just nu en pandemi med hälsomässiga, sociala och ekonomiska bakslag. Vi måste kunna regera utan dagliga distraktioner. För delstatens bästa måste Cuomo avgå, säger hon till CNN. 

Hon får medhåll av sin demokratiska kollega Carl Heastie som på Twitter ifrågasätter Cuomos förmåga att leda delstaten. 

”Det är hög tid för guvernören att ta sig en tankeställare om han kan tillgodose behoven hos New Yorks medborgare”, skriver Heastie.

”Anklagelserna mot honom är djup stötande.”

Cuomo vägrar avgå

Men Andrew Cuomo har inga planer på att lämna sin post som guvernör. Att avgå på grund av anklagelser menar han vore ”odemokratiskt”.

– Vi har alltid gjort tvärtom. Systemet bygger på en regelmässig process och och trovärdigheten i anklagelser, säger han på en pressträff enligt Politico. 

– Jag kommer inte att avgå på grund av några anklagelser.

Härvan kring Cuomo växer – nya sexanklagelser 

Guvenören i New York, Andrew Coumo, anklagas för sexuella trakasserier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.