Al Franken anlände till senaten med sin fru Franni på torsdagen. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅNAl Franken anlände till senaten med sin fru Franni på torsdagen. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Al Franken anlände till senaten med sin fru Franni på torsdagen. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu avgår han efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅNNu avgår han efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu avgår han efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Toppdemokrat avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

Publicerad

Amerikanske toppdemokraten Al Franken, 66, avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier. 

Han anklagas för att ha trakasserat en mängd kvinnor. 

Mer än hälften av de demokratiska senatorerna i USA har tidigare uppmanat Al Franken att lämna senaten, bland dem minoritetsledaren Chuck Schumer.

Franken har blivit uppmanad att ”lämna sin plats omedelbart”.

Anklagad för trakasserier

För en månad sedan anklagade radioprofilen Leeann Tweeden honom för sexuella trakasserier 2006 under en resa till Afghanistan. 

Franken, som då var en framstående komiker och radiovärd, var där tillsammans med Tweeden och en rad artister för att underhålla de amerikanska styrkorna.

Al Franken med Leeann Tweeden under ett framträdande 2006.Foto: CREIGHTON HOLUB / AP TT NYHETSBYRÅN

Franken har bett om ursäkt och lovat att arbeta med att återfå förtroendet. Nu har ytterligare sex kvinnor anklagat Franken för att ha tafsat på dem.

På torsdagsetermiddagen valde han alltså att avgå.

Kritiserade Trump

I ett tal i senaten strax före 18.00 på torsdagen svensk tid passade Franken samtidigt på att angripa president Donald Trump:

– Det är ironiskt att jag lämnar samtidigt som en man, som på en inspelning har skrutit om sina sexuella trakasserier, sitter i Ovala rummet.

Franken passade på att angripa Trump.Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Även sexbrottsanklagade tidigare advokaten och domaren Roy Moore fick en släng av sleven:

– Och en man som anklagas för övergrepp på unga kvinnor kandiderar till senaten.

”Det var en chock”

Al Franken började sitt tal med att förklara att han välkomnar att kvinnor nu träder fram och berättar om sexuella trakasserier och övergrepp.

– Sedan kom samtalet att handla om mig. Det var en chock, säger han.

Senatorn berättar att han avgår inom de kommande veckorna och att det var rätt av kvinnorna att träda fram.

– Men allt är inte sant. En del av det minns jag annorlunda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag