Försäkringsdirektör Dani Razmgah informerade aldrig om att kvinnan han anställt var sambo med hans son. Ändå anser han inte att han brutit mot jävsreglerna. Foto: Olle Sporrong
Försäkringsdirektör Dani Razmgah informerade aldrig om att kvinnan han anställt var sambo med hans son. Ändå anser han inte att han brutit mot jävsreglerna. Foto: Olle Sporrong

Toppchef utredd för jäv - fick högre lön

Publicerad

En av Försäkringskassans toppchefer, Dani Razmgah, rekryterade sin sons sambo och försökte skaffa jobb åt sin fru. Detta trots att förvaltningslagen och myndighetens uppförandekod förbjuder jävsförhållanden.

En internutredning inleddes men lades ner utan åtgärd. I stället blev Dani Razmgah handplockad till ledningsgruppen och fick 15 500 kronor mer i månaden.

Den 1 februari i år anställdes en 21-årig kvinna till Försäkringskassans avdelning "Verksamhetsstöd". Tjänsten hade inte blivit utlyst och inga andra hade kunnat söka jobbet.

Avtalet undertecknades av kvinnans sambos pappa, försäkringsdirektör Dani Razgmah. Som chef för "Verksamhetsstöd" var det han som hade skapat tjänsten och även förhandlat fram lönen, 20 000 kronor i månaden.

Några veckor senare kallades Dani Razmgah till samtal med Försäkringskassans säkerhetsstab. Razmgah förklarade att rekryteringen hade varit nödvändig för att avlasta arbetstyngda medarbetare och menade att sonens flickvän var bäst lämpad för jobbet.

Mejlade fruns CV

Razmgah medgav dock att han i förhandling med fackförbundet ST inte hade berättat vilken relation han hade till kvinnan.

"Han är medveten om att han inte agerat professionellt i denna del", antecknade utredaren.

Säkerhetsstabens granskning av Dani Razmgahs mejltrafik blottlade andra misstänkta övertramp. Under 2013 hade han till exempel hjälpt sin fru att försöka få jobb på myndigheten genom att mejla en av sina underställda.

"Hon bad mig kolla om det fanns några tjänster som passade hennes profil", skrev Dani Razmgah från sin jobbmejl och bifogade hustruns CV.

Bedömningen var att agerandet kunde betraktas som otilllåten påverkan. Razmgah sa själv att han trott att agerandet var okej och hänvisade till att en annan hög chef nyligen skulle ha rekryterat sin flickvän.

"Strider mot reglerna"

I slutet av februari redovisades internutredningen för Försäkringskassans högsta ledning. Följden blev att fallet lades ner utan disciplinpåföljd. Detta trots att förvaltningslagen säger att myndighetspersoner inte får handlägga ärenden som rör närstående och att den som misstänker att han kan vara jävig "självmant ska ge det till känna".

Nedläggningsbeslutet har väckt förvåning.

- Det är ingen tvekan om att Razmgahs agerande strider mot reglerna, säger en person med insyn i ärendet.

Ett internt rykte sa att ledningen vid det här laget redan hade bestämt att Dani Razmgah skulle få ett nytt chefsjobb.

Så blev det också. Den 3 mars i år meddelade Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson att han "med stor glädje" utsett Razmgah till försäkringsdirektör och lyft upp honom i myndighetens ledningsgrupp. Det nya jobbet innebar att Dani Razmgah blev chef över 4 500 anställda och att hans månadslön höjdes från 92 000 kronor till 107 500 kronor.

Får inte gynna anhöriga

Inom Fackförbundet ST reagerar man på Expressens uppgifter.

- Vi har lagar och förordningar som reglerar anställningar inom en myndighet. Redan i regeringsformen från 1809 bestämdes att tjänster ska tillsättas utifrån förtjänst och skicklighet, just eftersom man inte ska kunna gynna en anhörig som behöver ett arbete, säger ordförande Siv Norlin.

Generaldirektör Dan Eliasson var i går inte tillgänglig för en intervju, men han skrev i ett mejl att han att "är mycket glad över att frågan är utredd och ser fram emot de insatser Dani kommer att göra för Försäkringskassan framöver."

 

LASSE WIERUP

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag