Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Topp-man inom al-Qaida dödad av USA:s drönarplan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anwar al-Awlaki.
Foto: AP

Han var en av världens mest eftersökta terrorister med flera attentat på sitt samvete. 

Efter en lång jakt dödades den amerikanske al-Qaidakrigaren Anwar al-Awlaki i Jemen - och terrorgruppen drabbades av ett nytt hårt slag. 

Den 40-årige predikanten al-Awlaki var en viktig aktör i terrornätverket al-Qaida det senaste decenniet. Han föddes i USA och var predikant åt flera av de män som sedan störtade in i World Trade Center i New York och Pentagon i Washington 11 september 2001.

 Han flydde själv USA ett par år senare till Jemens bergiga ökentrakter där han blev en huvudperson i al-Qaidas gren på Arabiska halvön (Aqap).

Andlig inspiratör

Med mild, intensiv framtoning och bärande traditionell vit klädedräkt med klandolken hängandes fram på bältet, inspirerade al-Awlaki den så kallade kalsongbombaren att försöka spränga ett plan över Detroit i USA, på juldagen 2009.

 Han var även andlig inspiratör till den armépsykiater som sköt ihjäl 13 människor på militärbasen Fort Hood i Texas i november samma år.

 Därmed hamnade al-Awlaki högt upp på USA:s terrorlista; i praktiken utfärdade USA:s regering en order om att döda al-Awlaki – trots att han var amerikansk medborgare.

 – Han har spelat en viktig roll som inspiratör för terrordåd i väst. Han har drivit en effektiv propaganda, konstaterar Mellanösternkännaren Aron Lund.

Drönare dödade

Förarlösa drönare som styrs av CIA hittade den plats där al-Awlaki och andra al-Qaidakrigare gömde sig, i norra Jemen mot den saudiska gränsen.

 Hans död bekräftades senare av USA och av Jemens militär, och därmed hade ytterligare en av terrornätverkets mest profilerade personer oskadliggjorts.

 – Han var en viktig ideologisk ledare, säger Nordafrikaexperten Inga Brandell på Södertörns högskola.

 Försvarshögskolans terroristexpert Magnus Ranstorp anser att al-Qaida får svårare att rekrytera anhängare i USA och Europa.

 – Han var ingen tungviktare, men mycket effektiv med att paketera sitt budskap, säger Ranstorp.

Saleh vägrar gå

Beskedet om al-Awlakis död kom samtidigt som den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Saleh, som överraskande återvänt från sin sjukhusvistelse i Saudiarabien till huvudstaden Sanaa, meddelade att han inte tänker avgå i fall någon av hans politiska motståndare får makten.

 – Om vi genomför ett maktombyte och de får makten, då har vi låtit kuppen få styra, sade Saleh till tidningen Washington Post.

 Den svage presidenten, som möts av massiva protester, hotade därmed med en upptrappning av konflikterna i Jemen.

 – Det stora problemet just nu är att Jemen håller på att bli ett laglöst land, precis som Somalia, säger Aron Lund.

 TT

FAKTAal-Qaida på Arabiska halvön
Anwar al-Awlaki
anses vara en ledare inom al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), baserad i Jemen.


I oktober 2010
skickade gruppen paketbomber till USA, men de upptäcktes på vägen och skadade ingen.


Aqap påstår
sig ha sprängt ett fraktplan som störtade i Dubai i september 2010, men det betvivlas.


Gruppen tros
ligga bakom "kalsongbombaren" Umar Farouk Abdulmutallabs försök att spränga ett flygplan i USA på juldagen 2009.


Aqaps "nyhetsmagasin" Inspire
tros vara skapat av en annan amerikansk medborgare, Samir Khan. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.