Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tony Olsson vill få tidsbestämt straff

Tony Olsson vill ha sitt livstidsstraff tidsbestämt och argumenterar på måndagen för sin sak i Örebro tingsrätt.
Klockan 14.05 fördes han leende in i rättssalen.
- Han var kortklippt och klädd i mörkgrå kostym, vit t-shirt och svarta träningsskor, säger Expressens reporter på plats, Britta Svensson.
Tony Olsson, som numera heter Byström i efternamn, har begärt att få sin livstidsdom tidsbestämd. Han är dömd för polismorden i Malexander 1999.
På måndagseftermiddagen inleddes förhandlingarna i Örebro tingsrätt.
Fem minuter efter utsatt tid, klockan 14.05, fördes en leende Tony Olsson in i sal 4 i Örebro tingsrätt.
- Han var kortklippt och klädd i mörkgrå kostym, vit t-shirt och svarta träningsskor, säger Britta Svensson.

Åklagaren motsätter sig

Enligt advokat Björn Hurtig vill Tony Olsson ha sitt livstidsstraff omvandlat till i första hand 21 års fängelse, i andra hand 24 år.
Åklagaren Laila Bagge motsätter sig det.
Rådmannen Therese Johansson inledde med att redogöra för Malexanderdomen, om hur polismannen Kenneth Eklund utsattes för mordförsök, och poliserna Olov Borén och Robert Karlström mördades.
- Tony Olsson lyssnar med glasögon på näsan. Han ser mer ut som en tingsnotarie än en livstidsdömd mördare, säger Britta Svensson.
Rådman Johansson berättade vidare om Olssons tidigare domar, bland annat sex års fängelse för förberedelse till mord och stämpling till mord.

Hotat personalen

Hans medbrottsling Jackie Arklöv fick nyligen avslag på samma begäran. Att Olsson bedöms ha en hög risk för återfall i allvarlig våldsbrottslighet väger också tungt till hans nackdel. Tony Olsson har suttit på anstalten Halls säkerhetsavdelning men är nu på en normalavdelning med studieinriktning på Kumla. Han har enligt kriminalvården ägnat sig åt massiv misskötsamhet genom att rymma, slipa en smörkniv till ett vapen och "olämpligt uppträdande" vid ett flertal tillfällen. Han har bland annat hotat personalen på fängelset flera gånger, men livstidsstraffet har gjort att han inte åtalats för olaga hot och våld mot tjänsteman.
Tony Olsson har tagit avstånd från nazismen, enligt kriminalvården, men
de kan inte bedöma om det stämmer. Han är medlem i Kris, kriminellas revansch i samhället. Dessutom har han skrivit två böcker och får bland annat besök av sin redaktör och bokförläggare, samt vissa släktingar.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt år för polismorden i Malexander.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!