Tony Olsson vill få tidsbestämt straff

Publicerad
Uppdaterad
Tony Olsson vill ha sitt livstidsstraff tidsbestämt och argumenterar på måndagen för sin sak i Örebro tingsrätt.
Klockan 14.05 fördes han leende in i rättssalen.
- Han var kortklippt och klädd i mörkgrå kostym, vit t-shirt och svarta träningsskor, säger Expressens reporter på plats, Britta Svensson.
Tony Olsson, som numera heter Byström i efternamn, har begärt att få sin livstidsdom tidsbestämd. Han är dömd för polismorden i Malexander 1999.
På måndagseftermiddagen inleddes förhandlingarna i Örebro tingsrätt.
Fem minuter efter utsatt tid, klockan 14.05, fördes en leende Tony Olsson in i sal 4 i Örebro tingsrätt.
- Han var kortklippt och klädd i mörkgrå kostym, vit t-shirt och svarta träningsskor, säger Britta Svensson.

Åklagaren motsätter sig

Enligt advokat Björn Hurtig vill Tony Olsson ha sitt livstidsstraff omvandlat till i första hand 21 års fängelse, i andra hand 24 år.
Åklagaren Laila Bagge motsätter sig det.
Rådmannen Therese Johansson inledde med att redogöra för Malexanderdomen, om hur polismannen Kenneth Eklund utsattes för mordförsök, och poliserna Olov Borén och Robert Karlström mördades.
- Tony Olsson lyssnar med glasögon på näsan. Han ser mer ut som en tingsnotarie än en livstidsdömd mördare, säger Britta Svensson.
Rådman Johansson berättade vidare om Olssons tidigare domar, bland annat sex års fängelse för förberedelse till mord och stämpling till mord.

Hotat personalen

Hans medbrottsling Jackie Arklöv fick nyligen avslag på samma begäran. Att Olsson bedöms ha en hög risk för återfall i allvarlig våldsbrottslighet väger också tungt till hans nackdel. Tony Olsson har suttit på anstalten Halls säkerhetsavdelning men är nu på en normalavdelning med studieinriktning på Kumla. Han har enligt kriminalvården ägnat sig åt massiv misskötsamhet genom att rymma, slipa en smörkniv till ett vapen och "olämpligt uppträdande" vid ett flertal tillfällen. Han har bland annat hotat personalen på fängelset flera gånger, men livstidsstraffet har gjort att han inte åtalats för olaga hot och våld mot tjänsteman.
Tony Olsson har tagit avstånd från nazismen, enligt kriminalvården, men
de kan inte bedöma om det stämmer. Han är medlem i Kris, kriminellas revansch i samhället. Dessutom har han skrivit två böcker och får bland annat besök av sin redaktör och bokförläggare, samt vissa släktingar.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt år för polismorden i Malexander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag