Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tony Olsson i rätten – offrets mamma vädjar

Astrid Gladh är mamma till polismannen Robert Karlström som mördades i Malexander 1999. Hon har själv skrivit ett brev till Örebro tingrätt, där hon vädjar till rätten om att inte tidsbestämma straffet för Tony Byström. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle

Foto: Robban Andersson
Astrid Gladhs skrivelse till Örebro tingsrätt.

Första delen av Astrid Gladhs skrivelse till Örebro tingsrätt.

Polismördaren Tony Olsson, 42 – eller Tony Byström som han numera heter – har begärt att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Foto: Polisen

Polismördaren Tony Olsson, 42 – eller Tony Byström som han numera heter – har begärt att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

På fredag hålls förhandlingen i Örebro tingsrätts speciella säkerhetssal.

Samtidigt vädjar en av de döda polismännens mamma, Astrid Gladh, 74, i ett känslomässigt brev till tingsrätten:

"Den skada som Byström orsakat mig och många andra är totalt omätbar."

– Allt kretsar kring brottslingen. Ingen bryr sig om den som har drabbats, säger Astrid Gladh till Expressen.

Mammans brev om Tony Byströms nådeansökan

"150710

Till Örebro tingsrätt

Denna skrivelse har jag tidigare skickat till Kriminalvården och fick det rådet att jag skall översända min åsikt i ärendet till Örebro tingsrätt. Med förhoppning att vid beslut tar hänsyn till min skrivelse.

Jag har under veckan mottagit information om att Tony Byström i början av augusti kommer att erhålla en förhandling i Örebro tingsrätt. Förhandlingen gäller om hans livstidsstraff skall omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Som mor till en av de polismän som Byström var med om att mörda i byn Malexander den 28 maj 1999 motsätter jag mig detta starkt.

Den skada och sorg som Byström orsakat mig och många andra är totalt omätbar. Skulle Byström friges inom en överskådlig framtid skulle detta kännas som ett hån och förolämpning mot mig och andra brottsoffer."

Astrid Gladh

mor till Robert Karlström"

Två dagar efter lucia förra året ansökte Tony Byström på nytt om att få livstidsstraffet prövat.

I sin ansökan skriver han: "Ansöker ånyo om att tingsrätten i Örebro ska pröva om mitt livstidsstraff kan omvandlas till ett tidsbestämt straff."

"Motsätter mig detta starkt"

En som starkt motsätter sig en omvandling av livstidsstraffet är pensionären Astrid Gladh, mamma till den mördade polismannen Robert Karlström i Malexander 1999.

Hon har själv skrivit ett brev till Örebro tingrätt, där hon vädjar till rätten om att inte tidsbestämma straffet:

"Som mor till en av de polismän som Byström var med om att mörda i byn Malexander den 28 maj 1999 motsätter jag mig detta starkt."

"Den skada och sorg som Byström orsakat mig och många andra är totalt omätbar. Skulle Byström friges inom en överskådlig framtid skulle detta kännas som ett hån och förolämpning mot mig och andra brottsoffer."

Brevet är undertecknat "Astrid Gladh mor till Robert Karlström."

Vill inte se Tony Byström utanför fängelset

Till Expressen säger hon att hon inte vill se Tony Byström utanför fängelsets murar och stängsel, åtminstone inte inom en överskådlig framtid:

– Jag känner mig orättvist behandlad. Det finns ingen empati eller förståelse från samhällets sida hur min situation har varit. Inte en halv sekund har de tänkt på det. Allt kretsar kring brottslingen. Ingen bryr sig om den som har drabbats. Det är en orättvisa att allt bedöms från hans sida. Det är ju vi anhöriga som har fått det verkliga straffet, inte han. De lägger inte fem öre på oss.

Robert Karlström och kollegan Olle Borén sköts till döds när de tog upp jakten efter beväpnade män som rånat Östgöta Enskilda bank i Kisa den 28 maj 1999. Vid en vägkant stannade rånarna till. Där, på platsen, avrättades Robert Karlström och Olle Borén med skott från sina egna tjänstevapen – från mycket nära håll. Jackie Arklöv erkände under 2001 att det var han som avlossade dödsskotten.

Dömdes till livstids fängelse

Jackie Arklöv, Tony Byström (Olsson) och Andreas Axelsson dömdes gemensamt för rånet och polismorden. Straffet för alla tre blev livstids fängelse.

Både Jackie Arklöv och Tony Byström har tidigare ansökt om tidsbestämt straff.

Robert Karlström fick sin sista vila Högby mellan Mjölby och Skänninge. Astrid Gladh är ofta vid graven, planterar perenner och sätter rosor.

– Jag var där för max 14 dagar sedan och tittade till graven, berättar hon.

Däremot kommer hon inte att närvara i Örebro vid fredagens förhandling – och möta Tony Byström öga mot öga.

– Jag orkar inte. Jag är för skraltig. Det har jag inte haft en tanke på.

Har träffat Tony Byström någon gång efter rättegångarna?

– Nej, det har jag inte, och det skulle jag inte vilja göra. Att titta på honom, och ha det kvar på näthinnan resten av livet, vill jag inte.

Expressen har sökt Tony Byströms advokat Björn Hurtig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!