Tony Blairs hårda dom om Johnson och Corbyn

Allt du behöver veta om brexit – på två minuter
Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.
Foto: KGC-254 / STELLA PICTURES 158929-5
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Tony Blair är starkt kritisk till både den brittiske premiärministern Boris Johnson och hans huvudmotståndare, oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Storbritanniens före detta premiärminister anklagar båda för att försöka pracka på väljarna ”rena fantasier” inför valet den 12 december, enligt Reuters

För tre år sedan genomfördes den folkomröstning som resulterade i att Storbritannien kommer att lämna EU i den så kallade brexit, något som fortfarande inte har blivit av.

Storbritannien kommer därför att gå till valurnorna den 12 december i ett extrainsatt val i ett försök att bryta det politiska dödläget. Men Tony Blair, som var brittisk premiärminister mellan 1997 och 2007, anklagar båda partierna och deras ledare för att erbjuda väljarna ”rena fantasier” inför valet. Blair säger att både Tories och Labour går till val baserat på inställningen ”hur illa du än tycker om vad de erbjuder är alternativet värre”.

Boris Johnson.
Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS

Blair: Det finns en närmast febril önskan om att avsluta den här röran

Enligt Blair påstår Johnson och de konservativa att de vid en valseger kommer att se till att brexit nu till slut blir av. Men Blair hävdar att de i själva verket kommer att inleda nya samtal om den framtida relationen med EU som ”kan hålla på i åratal”.

Vad gäller Labour-ledaren Jeremy Corbyn är Blair kritisk mot att han utlovar en ”revolution”.

– Problemet med revolutioner är aldrig hur de börjar utan hur de slutar, säger Blair.

Han säger att det finns en stor risk i att så många väljare är osäkra inför valet.

– Det finns en närmast febril önskan om att avsluta den här röran, att vakna från mardrömmen. En sån önskan, hur förståelig den än är, riskerar att leda oss rakt in i ett stort misstag – och vi har ärligt talat inte råd med fler sådana, säger Blair.

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om brexit

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.