Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonsättaren Ingvar Lidholm död

Ingvar Lidholm anses vara en av Sveriges största tonsättare genom tiderna. Foto: Ulla Lidholm
Foto: / SVT

Tonsättaren Ingvar Lidholm har somnat in, 96 år gammal, uppger Gehrmans musikförlag i ett pressmeddelande.

Lidholm anses vara en av Sveriges största tonsättare under 1900-talet.

Ingvar Lidholm var en centralgestalt inom den svenska konstmusiken under mer än sju decennier. Han skrev banbrytande verk för körer, orkestrar och kammarmusiker i flera genrer. 

Bland annat bidrog Lidholm till den svenska a capella-traditionen, det vill säga framväxten av körer som tog sig an svåra musikstycken. Ett av dessa var "Laudi" från 1947, som Lidholm skrev när han var 26 år, och framfördes av en kör som hans vän Eric Ericsson ledde.

Andra körverk av Lidholm som blivit klassiker är "Canto LXXXI" från 1956 och "…a riveder le stelle" från 1974, "Poesis", "Kontakion" och "Greetings from an old World" samt operan "Ett drömspel".

Ingvar Lidholm somnade in vid sin familj

Lidholm studerade violin och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan. Han arbetade därefter vid Kungliga Hovkapellet och som stadskapellmästare i Örebro. 

I mitten av 1940-talet tillhörde Ingvar Lidholm den omtalade Måndagsgruppen, som hade som mål att förnya det traditionsbundna musiklivet och nådde så småningom ett stort inflytande inom konstmusikens förnyelse.

Lidholm var kammarmusikchef på Sveriges radio 1956-1965. Vid 1960 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och mellan 1965-1977 var Lindholm professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm. 

Sedan 2002 var han hedersdoktor vid Örebro universitet.

Ingvar Lidholm somnade in i stillhet under tisdagskvällen i närvaro av sina närmaste, skriver Gehrmans musikförlag i ett pressmeddelande. Han blev 96 år gammal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!