Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonläget hårdnar i maktstriden inom SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SDU:s vice ordförande William Hahne.
Foto: Sven Lindwall

Tonläget höjs inför Sverigedemokraternas maktstrid om Stockholms stad i mars. 

SDU:s vice ordförande och kandidat till ordförandeposten i Stockholm, William Hahne, utreds internt för att olovligen ha använt distriktets medlemsregister, enligt uppgift till Expressen. 

Enligt Hahne är det grundlösa anklagelser för att få honom att ge upp fajten. 

– Jag kommer kandidera till ordförande för Stockholms stad oavsett om de som sitter på makten vill det eller inte, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen utreds två medlemmar i Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt för att olovligen ha skaffat sig tillgång till medlemsregistret. Expressen har tagit del av ett mejl som skickades ut av Stockholmsdistriktets ordförande Maria Danielsson till de cirka 1300 Stockholmsmedlemmarna under måndagsförmiddagen:

”Två medlemmar av Sverigedemokraterna Stockholms stad som inte är behöriga verkar har tillgång till ett medlemsregister som innehåller person- och kontaktuppgifter till distriktets medlemmar. Det är viktigt att understryka att det rör sig om två personer som är aktiva i distriktet. Det finns ingenting som tyder på att någon utomstående har tagit del av våra medlemsuppgifter”.

Ärende på riksnivå

Man skriver att SD i sin registerhantering utgår från personuppgiftslagen och att man varje år utser en registeransvarig som ”i normalfallet” är den ende som får hantera registret. Händelsen plockas nu upp på riksnivå i och med att partistyrelsens medlemutskott öppnar personärenden i båda fallen.

Enligt uppgifter till Expressen är en av de personer som utreds SDU:s vice ordförande och utmanaren om Stockholmsdistriktet, William Hahne.

Expressen har tidigare berättat om den maktstrid som just nu pågår inom Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt inför valet av ny ordförande i mars. I januari deklarerade William Hahne att han kommer att kandidera och utmanar därmed ordföranden Maria Danielsson om makten. Han har tidigare kritiserat distriktet för att vara inaktivt. Under sin tid som vice SDU-ordförande har han tillsammans med ordförande Gustav Kasselstrand flera gånger tagit strid mot partiledningen.

William Hahne menar att anklagelserna om registret är grundlösa.

- Jag har inte använt mig av något medlemsregister. Jag har blivit uppkallad till möte med en representant från partiledningen och jag har blivit hotad med uteslutning om jag inte drar tillbaka min ordförandekandidatur, säger han och fortsätter:

- Jag sa; 'nej, det kommer jag verkligen inte göra'. Jag vet att jag har medlemmarnas förtroende. Jag kommer kandidera till ordförande för Stockholms stad oavsett om de som sitter på makten vill det eller inte.

Men varifrån kommer uppgifterna om registret då?

- De redogjorde för att jag haft ett möte med medlemmar och att jag skulle ha använt ett medlemsregister för att kalla till mötet. Jag har haft ett möte men jag har inte använt mig av något medlemsregister för att kalla till det. Jag bjöd in de personer som jag har nominerat till styrelsen och andra som jag vet stöder mig i min ordförandekandidatur till ett informationsmöte. Ett fyrtiotal personer rörde det sig om, säger han.

Hahne nekar till att ha haft tillgång till registret och menar att anklagelserna egentligen handlar om ordförandestiden.

- Jag presenterar att jag kandiderar som ordförande för SD Stockholm och sen helt plötsligt öppnas ett uteslutningsärende mot mig på suspekta grunder, säger han.

Den misstänkta registerläckan har, enligt vad Expressen erfar, orsakat oro hos bland flera av medlemmarna som är rädda för att uppgifter om deras medlemskap i Sverigedemokraterna ska få konsekvenser för till exempel deras karriär.

Expressen har varit i kontakt med SD Stockholms stads ordförande Maria Danielsson som bekräftar innehåller i mejlet med avböjer att kommentera innan utredningen är färdig.

"Ser allvarligt på detta"

Henrik Vinge, pressekreterare åt Mattias Karlsson, bekräftar att en utredning är i gång men vill inte säga vilka personer det gäller.

- Det stämmer att medlemsutskottet har påbörjat en utredning med anledning av att två stycken medlemmar verkar ha fått tag i ett medlemsregister. Jag vill vara tydlig med att ingenting tyder på att någon utanför partiet fått tag i medlemsregistret. Det rör sig om en mycket begränsad krets människor. Vi ser ändå allvarligt på detta, säger han.

Han vill inte kommentera William Hahnes anklagelser mot partiet.

- Jag kan inte bekräfta vilka det här rör sig om. Nu gör medlemsutskottet en utredning om vad det är som har hänt och så får vi återkomma när det finns något resultat, säger han.

Sverigedemokraternas nyvalde partisekreterare Richard Jomshof poängterar att det är viktigt att medlemmarna kan känna sig trygga med den information man delar och anser att det nu är upp till medlemsutskottet att pröva ärendet.

- Om det finns några skäl att tro att några fel har begåtts eller att obehöriga har haft tillgång till medlemsregister, då är det allvarligt och helt rätt att medlemsutskottet tittar på det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.