Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toni Alldén dömd för mord

Toni Alldén och Carolin Stenvall.Foto: ROGER VIKSTRÖM, PRIVAT
Toni Alldén , 51, döms för mord på Carolin Stenvall, 29.
Jägaren döms till livstids fängelse.
Toni Alldén dömdes i dag av Gällivare tingsrätt för mord till livstids fängelse.
Toni Alldén, 51, medger att han dödat Carolin Stenvall, men menar att det var en olyckshändelse. Enligt den dömde uppstod ett bråk mellan de två på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare, ett bråk som slutade i att Toni Alldén knuffade Carolin Stenvall så att hon slog huvudet i hans dragkrok.

Trodde inte på jägaren

Jägaren har sagt att han sedan sköt henne när han trodde att hon redan var död och ville dömas till vållande till annans död.
Men tingsrätten tror inte på hans historia och går på rättsläkarens utlåtande - att Carolin Stenvall levde när hon sköts.
Enligt tingsrätten stod valet mellan mord och dråp.
- När man bedömer hur allvarligt Toni Alldéns brott är bör man enligt tingsrättens bedömning inte bara beakta omständigheterna i direkt anslutning till dödandet utan även vad som föregått och följt på detta. För tingsrätten framstår det sätt på vilket Toni Alldén behandlat Carolin Stenvall från och med upptakten vid Stenbron till dess hon slutligen påträffades som så försvårande att gärningen bör bedömas som mord och inte som det mindre allvarliga brottet dråp, skriver rätten i sin dom.

"Nöjda med domen"

Enligt rätten gör omständigheterna också brottet så allvarligt att det motiverar en livstidsdom, som bara ska utdömas i de allra allvarligaste fallen.
Men exakt vad som har hänt är svårt att bedöma, enligt tingsrätten:
- Utöver den tekniska utredningen och Toni Alldéns egna uppgifter finns det inte mycket att grunda ett avgörande på. Toni Alldén har när han hörts varit påfallande oprecis och undanglidande i sina uppgifter och när han pressats på detaljer ofta förklarat att han inte minns.
Toni Alldén ska betala 312 586 kr i skadestånd till Carolin Stenvalls anhöriga. Tingsrätten anser att Carolin Stenvalls föräldrar ska ha 75 000 kronor, i stället för schablonsumman 50 000 kronor.
- Vi är nöjda med domen. Det var den påföljd vi hade yrkat på, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck sedan domen blivit offentlig.
Toni Alldéns advokat Leif Gustafsson har tidigare sagt att han kommer att överklaga om Toni Alldén döms till livstids fängelse.
Om livstidsdomen säger professor Leif GW Persson:
- Det var väntat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.