Toni Alldén och Carolin Stenvall. Foto: ROGER VIKSTRÖM, PRIVAT
Toni Alldén och Carolin Stenvall. Foto: ROGER VIKSTRÖM, PRIVAT

Toni Alldén dömd för mord

Publicerad
Uppdaterad
Toni Alldén , 51, döms för mord på Carolin Stenvall, 29.
Jägaren döms till livstids fängelse.
Toni Alldén dömdes i dag av Gällivare tingsrätt för mord till livstids fängelse.
Toni Alldén, 51, medger att han dödat Carolin Stenvall, men menar att det var en olyckshändelse. Enligt den dömde uppstod ett bråk mellan de två på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare, ett bråk som slutade i att Toni Alldén knuffade Carolin Stenvall så att hon slog huvudet i hans dragkrok.

Trodde inte på jägaren

Jägaren har sagt att han sedan sköt henne när han trodde att hon redan var död och ville dömas till vållande till annans död.
Men tingsrätten tror inte på hans historia och går på rättsläkarens utlåtande - att Carolin Stenvall levde när hon sköts.
Enligt tingsrätten stod valet mellan mord och dråp.
- När man bedömer hur allvarligt Toni Alldéns brott är bör man enligt tingsrättens bedömning inte bara beakta omständigheterna i direkt anslutning till dödandet utan även vad som föregått och följt på detta. För tingsrätten framstår det sätt på vilket Toni Alldén behandlat Carolin Stenvall från och med upptakten vid Stenbron till dess hon slutligen påträffades som så försvårande att gärningen bör bedömas som mord och inte som det mindre allvarliga brottet dråp, skriver rätten i sin dom.

"Nöjda med domen"

Enligt rätten gör omständigheterna också brottet så allvarligt att det motiverar en livstidsdom, som bara ska utdömas i de allra allvarligaste fallen.
Men exakt vad som har hänt är svårt att bedöma, enligt tingsrätten:
- Utöver den tekniska utredningen och Toni Alldéns egna uppgifter finns det inte mycket att grunda ett avgörande på. Toni Alldén har när han hörts varit påfallande oprecis och undanglidande i sina uppgifter och när han pressats på detaljer ofta förklarat att han inte minns.
Toni Alldén ska betala 312 586 kr i skadestånd till Carolin Stenvalls anhöriga. Tingsrätten anser att Carolin Stenvalls föräldrar ska ha 75 000 kronor, i stället för schablonsumman 50 000 kronor.
- Vi är nöjda med domen. Det var den påföljd vi hade yrkat på, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck sedan domen blivit offentlig.
Toni Alldéns advokat Leif Gustafsson har tidigare sagt att han kommer att överklaga om Toni Alldén döms till livstids fängelse.
Om livstidsdomen säger professor Leif GW Persson:
- Det var väntat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag