Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Toni Alldén: "Det är klart att jag skäms"

Mordet på Carolin Stenvall är en av Sveriges mest omskrivna kriminalhistorier.

Nu talar den livstidsdömde Toni Alldén ut i Piteå-tidningen om livet i Kumlabunkern.

– Det är klart att jag skäms och känner vanmakt och sorg över allt vad jag förorsakat, säger han.

Carolin Stenvall från Piteå var på väg till Jukkasjärvi för en anställningsintervju. När hon inte kom fram anmäldes hon försvunnen. Det var den 12 september 2008.

Sex veckor senare hittades hennes kvarlevor. Hon var skjuten i ryggen och huvudet och därefter hade gärningsmannen försökt elda upp hennes kropp.

Livstids fängelse

En intensiv polisinsats ledde till att en då 51-årig man från Gällivare kunde gripas. En trebarnsfar, tidigare ostraffad, med ett ordnat liv. Toni Alldén.

Han dömdes till livstids fängelse i både tingsrätt och hovrätt för mordet.

Toni Alldén har konsekvent vägrat att ge intervjuer. Men nu berättar han för Piteå-tidningen om det som hände.

- Det var så här det gick till. Allt vad som sedan hände är obegripligt. Jag slutade tänka. Någonting brast. Jag förstår om många tycker att det låter konstigt. Det är en märklig berättelse. Men om jag hade hittat på den vore det väl dumt att i så fall hitta på en sådan oförklarlig historia, säger Toni Alldén till Piteå-tidningen.

Skällde på honom

Alldéns historia börjar med att han befann sig i en dålig period då han jobbade för mycket, höll på att gå in i väggen och hade alkoholproblem. Det ledde till att han blev deprimerad och grät för minsta lilla.

Trots att han sökte hjälp fortsatte han att ha ångest. När han åkte i väg på älgjakt fortsatte han att dricka.

Men när Alldén körde bil på väg hem från älgjakten till sin familj ska han ha varit nykter, säger han till Piteå-tidningen.

När han svängde in på en rastplats fem mil söder om Gällivare fick han syn på Carolin Stenvall. Alldén klev ur bilen för att slänga sopor. Då ska Carolin ha kommit emot honom och skällt på hans bilkörning, varpå han knuffade till henne.

När Alldén vände sig om låg kvinnan på marken blodig och livlös, enligt hans berättelse.

Berättelsen har kallats otrolig men Alldén står fast vid den. Han har tidigare sagt att Carolin Stenvall måste ha slagit i huvudet i hans släp efter att han knuffat henne, och att han sedan sköt Carolin Stenvall av barmhärtighetsskäl.

Första besöket

Piteå-tidningens möte med Toni Alldén är hans första besök i fängelset på tre och ett halvt år. Han har endast telefonkontakt med sin familj.

Men han berättar att han förlikat sig med sitt straff och livet på Kumla, det högst säkerhetsklassade fängelset i Sverige. Han tränar, spelar kort med de andra fångarna och arbetar med att forma skulpturer.

Den första tiden bakom lås och bom var inte lika lätt. Alldén beskriver hierarkin bland de intagna som hård.

- En gång blev jag misshandlad med ett knytnävsslag över munnen. Speciellt i början var det svårt att vistas här när man inte kunde något om fängelsementaliteten. Man tvingades lära sig att säga rätt saker, alltid ha ögon i nacken, vara försiktig. Men jag håller låg profil, säger han till Piteå-Tidningen.

Försökte ta sitt liv

Alldén hade också svår ångest som nyintagen och försökte ta livet av sig tre gånger. Han berättar att han ett tag inte kunde se en krok på anstalten utan att fundera på att hänga sig.

Han har fått tillbringa två perioder av sin strafftid på rättspsykavdelningar. Men nu uppger Alldén att han mår bra. Han får medicin och samtalsterapi, hans psykolog är dessutom med under intervjun med Piteå-tidningen.

De beskriver honom som en man som inte lämnar mycket avtryck.

- Självklart skäms jag oerhört och känner en enorm skuld. Jag har verkligen ställt till det för så många andra. Det kan låta futtigt, men jag vill i vart fall framföra ett förlåt. Jag har förståelse för om det inte tas emot, eller om det misstolkas och vänds till något negativt. Men jag vill i alla fall få det sagt. Förlåt, säger Toni Alldén till tidningen.