Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonårsgäng åtalas för mord på byggföretagare

Polisen griper en person på Lidingöbron efter skotlossningen. Arkiv. Foto: Läsarbild

Sju personer åtalas för mordet på den 57-årige byggföretagaren i juni förra året.

Nu framgår det att skytten – en 17-åring–  använt ett automatvapen som tillhygge och slagit byggföretagaren tills han låg död på marken, enligt åtalet, skriver Aftonbladet

Samtidigt har någon anstiftare till mordet inte kunnat spåras.

– Det handlar om ett kontraktsmord, säger Carola Pettersson, polisens handläggare av mordärendet.

Det var mitt på ljusa dagen i juni förra året på Lidingö som gärningsmannen hejvilt började skjuta mot den 57-årige byggföretagaren med ett automatvapen.

Liggandes på marken försökte mannen skydda sig mot skotten med armarna. Ingen av skotten blev direkt dödande och det var då gärningsmannen bestämde sig för att använda skjutvapnet som tillhygge och slog då mannen i huvudet till döds, skriver Aftonbladet. 

Tonårsgäng misstänks

Sju personer, i åldrarna mellan 17 - 22, misstänks för mordet men ingen av dem har någon personlig koppling till offret. Polisen konstaterar att det rör sig om ett kontraktsmord. Det enda spåret polisen har är en byggkonflikt som den 57-åriga mannen var inblandad i. 

– Men vi har inte hittat någon koppling till den och de sju åtalade. Och ingen annan heller för den delen. Det här är ett kontraktsmord. Tyvärr har vi inte lyckats knyta någon anstiftare till det. Så varför han blivit mördad vet vi inte, säger Carola Pettersson till Aftonbladet

Polisen slås även av det stora antalet ungdomar som misstänks ha utfört mordet. I förhör har ungdomarna uppgett att de känt sig tvungna att vara med och att de känt att de inte kunnat dra sig ur, enligt Aftonbladet.

Polisen: ”Extremt brutalt”

Polisens utredare anser sig ha gedigen bevisning när det kommer till själva dådet.

Många blev vittnen till mordet då det inträffade en sommardag och då många hade balkongdörrar och fönster öppna. Ett av vittnena började filma förloppet och samma video har använts som bevismaterial i åtalet, skriver Aftonbladet. 

Polisen har tagit del av filmen och en rad andra rörliga bilder som även spelats upp för de misstänkta i rätten.

– Det är extremt brutalt, säger Carola Pettersson vid polisen, till Aftonbladet. 

Här grips en man efter skottlossningen på Lidingö. Arkiv. Foto: Läsarbild

Misstänkt inblandad i Guldhedenmordet

Förutom den 17-åriga skytten misstänks en 19-åring för att vara mordets kontraktshavare och för att ha planlagt mordet. Mot en okänd summa pengar har 19-åringen låtit värva gruppen tonåringar för att utföra mordet, enligt polisens utredare, skriver Aftonbladet. 

Samma 19-åring misstänks även för Guldhedenmordet i Göteborg bara två veckor tidigare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!