Tonårsflickor och män döms efter gängmord

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mordet skedde i Örebro.
Foto: Google Maps
Barzani Rahman Saleh, 26, och Muhammad Sardar Ahmed Ali, 23.
Foto: Polisen
Fyra skott avlossades mot den 41-årige mannen i Oxhagen i Örebro sent på kvällen i juli 2020.
Foto: Polisen

Två tonårsflickor och två män döms för inblandning i mordet på en man i Örebro.

Männen – Barzani Rahman Saleh, 26, och Muhammad Sardar Ahmed Ali, 23, – har båda gängkopplingar.

Åklagaren har beskrivit mordet som en ”avrättning” och mordet anses ha direkta kopplingar till Örebros gängvärld. 

Fyra skott avlossades mot den 41-årige mannen i Oxhagen i Örebro sent på kvällen i juli 2020. Offret har, enligt polisen, kopplingar till det kriminella nätverket Örebrokartellen, som då låg i konflikt med gänget No Surrender Mc. 

Nu har fyra personer dömts för inblandning i mordet. 

Barzani Rahman Saleh, 26, döms till 16 års fängelse för bland annat medhjälp till mord. Hans kumpan Muhammad Sardar Ahmed Ali, 23, döms till 14 års fängelse för samma brott. I polisutredningen syns hur de poserar på flera bilder tillsammans.

Den äldre av tonårsflickorna – 18 år – döms till fyra års fängelse, samtidigt som den ett år yngre flickan döms till sluten ungdomsvård.

Tonåringarna – 17 respektive 16 år vid brottstillfället – döms också för medhjälp till mord. I polisutredningen pekas en av männen, Barzani Rahman Saleh, ut som torped och att han var den som skulle utföra mordet.

”Stissig och orolig”

Tingsrätten har bedömt att det inte gått att utreda vem som sköt de dödande skotten men dömer alla fyra mot deras nekande för medhjälp till mord. 

Enligt polisen pågår sedan några år en konflikt mellan två grupperingar om bland annat kontroll över narkotikahandeln i Örebro. Det är omständigheter som påstås ligga till grund för mordet i juli. Båda männen anses vara kopplade till kriminella gäng, enligt domen och vad åklagare lagt fram.

Barzani Rahman Saleh, 26, är tidigare dömd för flera fall av narkotikabrott. I ett yttrande från frivården från 2017 uppger han att kriminalitet ”lockat honom” och att det alltid funnits i hans närhet men att han tar totalt avstånd från kriminalitet. 

Muhammad Sardar Ahmed Ali, 23, är tidigare dömd för medhjälp till grov misshandel. 

I utredningen ingår bland annat att ett vittne sett Barzani Rahman Saleh i trappuppgången innan mordet. Det gjorde brottsoffret – den tilltänkta måltavlan – ”stissig och orolig”. Han sa att han hade ett pris på sitt huvud och att mannen i trapphuset var där för att ta hans liv.

Blev lovad 50 000 för att vara med

Mordoffret började ”ringa efter folk”, efter någon timme gick han ut för att möta sin bror – sedan hördes skotten.

På mordplatsen hittades spår av DNA från männen och den äldsta tonåringen. Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att samtliga tillsammans varit inblandade i mordet, som tros vara en hämnd på ett mord tio dagar tidigare på Väster i Örebro. 

Tingsrätten skriver i domen att mordet, som föregåtts av planering, varit ”särskilt hänsynslöst” då gärningsmännen ”varit i numerärt överläge, mordet skett på öppen gata i närheten av målsägandens bostad och på en plats där det varit folk i rörelse”.

Tingsrätten skriver att det anses styrkt att Barzani Rahman Saleh deltagit i förberedelser och planering, rekognoscerat och kommit överens med övriga i målet. Rätten skriver att Muhammad Sardar Ahmed Ali också deltagit i förberedelser och planering och solidariserat sig med övriga.

En av tonårstjejerna berättar i förhör att hon fick kläder med uppdraget att bränna dem, att detta ”inte var så smart”, att ”de” hällde blekmedel över dem och att hon blivit lovad 50 000 kronor för sin medverkan men inte fick några pengar. Hon ska också ha fått med en pistol som hon lämnade vidare.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.