Tonåringar misstänks för grov våldtäkt på båt

Två av männen figurerar även i en mordutredning om ett mord i Akalla i november.
Foto: Janne Åkesson
Expressens fotograf på platsen berättade att alla killar hölls kvar på platsen.
Foto: Marco Blomberg/Workoutpix
Viktor Adolfsén och Matilda Strömdahl var ombord på färjan: ”Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare”, säger Viktor.
Foto: Privat
Den misstänkta grova våldtäkten skedde på färjan Silja Galaxy.

De fyra männen - 18 och 19 år gamla - sitter anhållna misstänkta för grov våldtäkt ombord på kryssningsfärjan Silja Galaxy.

Två av de misstänkta figurerar även i en mordutredning.

– Han är inte avskriven. Men om det hade funnits någon grund i misstankarna, så hade han väl inte varit på fri fot, säger den enes advokat Reine Nelson.

När färjan Silja Galaxy gick i land i Värtahamnen i Stockholm vid 18-tiden på onsdagskvällen greps fyra unga män - 18 och 19 år gamla - misstänkta för grov våldtäkt.

Sedan dess har de fyra, hemmahörande i Västerås, anhållits av åklagare för samma misstanke.

Av en slump medverkade två av männen i en filmad intervju i inledningen av kryssningen, ett dygn innan de skulle komma att gripas.

Kryssningen där våldtäkten anmäldes var en specialkryssning för gymnasieungdomar som tar studenten i sommar. Omkring 1 700 ungdomar från ett flertal kommuner i Sverige fanns med på färjan. Det gjorde även polisen, vars arbete ombord följdes av Aftonbladets kriminalmagasin Brottscentralen.

"Alla är här för att ha roligt"

Det var i samband med att Brottscentralens reporter Sara Cosar slumpmässigt intervjuade ungdomar ombord om kryssningen som två av de nu anhållna männen medverkade.

– Vi tar studenten, så det är bara att fucka ur, säger den ena av dem till Brottscentralen.

Kriminalreportern ställer sedan frågor om vad de ansåg om polisens närvaro.

– De är här för att allt ska vara lugnt, så att det inte blir bråk, det är därför de är här.

Den korta intervjun avslutades med att tonåringarna berättar att de inte tror att det kommer att bli stökigt ombord.

– Nej, nej, nej. Alla ska ta studenten, så alla är för att ha roligt, inte för att bråka.

Förhör hålls under torsdagen

Polisen har efterfrågat Aftonbladets redigerade intervju som de kommer att få tillgång till.

Tidningen var även först med att publicera uppgifter på torsdagskvällen om att två av männen som är misstänkta för gruppvåldtäkten även figurerar i en utredning om ett uppmärksammat mord i Stockholmsområdet. Männen är där misstänkta för medhjälp till mord.

– Jag har läst det i tidningen. Men jag vet inget om det. Vi har haft annat att prata om, säger Hanna Lindblom försvarar en av de våldtäktsmisstänkta.

Reine Nelson försvarar en 19-åring som är misstänkt både för medhjälp till mord, tidigare, och nu grov våldtäkt. Reine Nelson säger att 19-åringen inte formellt är avförd från utredningen, men tror inte att misstankarna mot hans huvudman kommer att hålla.

– Om det hade funnits någon grund i misstankarna, så hade han väl inte varit på fri fot. Han begärdes inte ens häktad, säger Nelson och fortsätter:

– Jag har inte heller fått något material från åklagaren, och det borde jag väl ha fått.

Nils Hillert försvarar den andre mannen som är misstänkt både för medhjälp till mord och grov våldtäkt.

– Det han var misstänkt för tidigare förnekar han helt. Dessutom kan jag konstatera att det är helt olika typer av brottslighet, säger han.

Tidningen VLT berättar också om mordmisstankarna. Två av de fyra greps och anhölls redan för drygt en månad sedan i utredningen kring mordet Akalla i november 2015. De släpptes senare samma dag.

Kammaråklagare Angelica Runesson leder förundersökningen om våldtäkten. Hon kan ännu inte ge besked om när hon beslutar ifall hon ska begära häktning av de fyra misstänkta, "det beror på hur utredningen framskrider". De misstänkta förövarnas unga ålder ska också vägas in i beslutet, menar hon.

– Det är klart att det väger in. Men i den andra vågskålen ligger det att de är misstänkta för ett mycket allvarligt brott, säger Angelica Runesson.

"Bara i inledningsskedet"

De fyra anhållna är samtliga misstänkta för grov våldtäkt och alla fyra nekar till brott. Ingen ytterligare sitter frihetsberövad i saken. Men det kan bli aktuellt med fler gripanden.

– Jag kan säga så här, att det kan inte uteslutas. Vi är bara in inledningsskedet av den här utredningen, säger hon på torsdagskvällen.

Vittnen som uttalade sig i samband med händelsen har berättat att polisen kontrollerade samtliga manliga ungdomar som lämnade färjan. Flera av dem ska också ha topsats.

– Man fick stå framför ett spegelglas medan de tittade på en. Sedan fick man gå vidare. Det kändes lite lustigt. Men man måste göra det som krävs, säger Viktor Adolfsén, 18, från Vimmerby som fanns med ombord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.