Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåringar döms för våldtäkt i park

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Våldtäkten inträffade vid en lekplats i Kungsparken i Malmö.
Foto: Polisen
Fem tonåringar åtalades i december för grov våldtäkt.
Foto: Polisen

Våldtäkten avbröts av en slump när en polispatrull fattade misstankar kring ett tonårsgäng i en park.

Först när patrullen träffade på den utsatta kvinnan gick de upp för dem att det handlade om en misstänkt gruppvåldtäkt.

I dag dömde Malmö tingsrätt de fem tonårskillarna för grov våldtäkt, till fängelse och ungdomsvård. 

Enligt åtalet ska de fem tonåringarna på kvällen den 22 oktober ha tagit kontakt med kvinnan för att sedan ha våldtagit henne vid en lekplats i Kungsparken i Malmö. 

Fyra av de sammanlagt fem misstänkta kunde gripas på plats efter att en polispatrull fattat misstankar om att killgänget ägnade sig åt att använda narkotika. När patrullen gick in i parken mötte de en svårt medtagen kvinna som berättade att hon utsatts för en våldtäkt. Den femte misstänkte tonåringen kunde gripas några timmar senare.

I december åtalades de fem tonårskillarna, alla mellan 15 och 18 år gamla, för grov våldtäkt. Enligt åtalet har de fem tillsammans våldtagit kvinnan och utsatt henne för våld i form av slag och stryptag.

På fri fot

De fem har nekat till brott, och det gäller även den ende av tonåringarna som vidgått vissa omständigheter.

– Min klients inställning är att kvinnan väljer att frivilligt gå in i parken och helt frivilligt har en sexuell kontakt med de här personerna, har dennes advokat Kristoffer Ståhl tidigare berättat.

När rättegången avslutades i mitten av januari försattes flera av de misstänkta på fri fot. Kammaråklagare Kristina Amilon hade enligt DN inför domen yrkat på fem års fängelse för 18-åringen, och sluten ungdomsvård för de minderåriga.

Enligt tingsrättens dom döms nu 18-åringen till fem års fängelse. Två 17-åringar döms till sluten ungdomsvård i drygt ett år och en 16-åring döms till 10 månaders sluten ungdomsvård. En 15-åring pojke döms till ungdomsövervakning under ett års tid. Tillsammans ska de dömda tonåringarna betala skadestånd om drygt 300 000 kronor till målsäganden.


LÄS MER:

Fem tonåringar åtalas för våldtäkt vid lekplats

Vittnesmålen som kan fälla tonåringarna för våldtäkt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.