Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåringar avrättade i Nordkorea – spred sydkoreansk film

Nordkorea-experten: ”En del av Nordkoreas strategi”.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Tre tonåringar har avrättats i Nordkorea genom arkebusering, rapporterar Radio Free Asia.

Två av dem för att ha tittat på och distribuerat sydkoreansk film.

En för att ha mördat sin styvmor.

Tonåringarna bedöms ha varit mellan 16 och 17 år gamla och brotten – att distribuera sydkoreansk film respektive mord – var lika onda. Det fick folket som tvingades bevittna avrättningarna höra från myndigheterna.

– De sa 'De som tittar på eller distribuerar sydkoreansk film och de som stör ordningen genom att mörda andra människor, kommer inte att bli förlåtna utan att dömas till det hårdaste straffet – döden', säger en invånare i staden Hyesan, som gränsar till Kina, till Radio Free Asia.

Arkebuseringarna ska ha skett i oktober på ett flygfält i staden, enligt vittnet. 

– Invånare från Hyesan samlades i grupper på landningsbanan. De styrande ställde upp tonåringarna framför publiken, förkunnade dödsdomen och sköt dem omedelbart.

Tonåringarna greps när de försökte sälja Usb-minnen med filmerna på, på den lokala marknaden, och avslöjades av de spioner som myndigheterna har utplacerade bland allmänheten. 

Skräckvälde genom offentliga avrättningar

Nyheten om avrättningarna har spridits till närliggande städer och skapat stor rädsla. 

– Trots intensiv kontroll och försök att slå ner på 'reaktionära' tankar och kultur avslöjas unga människor fortfarande med att kolla på sydkoreansk film. Så nu satsar överheten på att skapa ett skräckvälde genom offentliga avrättningar, säger en annan källa.

Antalet offentliga avrättningar har minskat i Nordkorea sedan Kim Jong-Un tog över makten för drygt tio år sedan, även om det förekommer med jämna mellanrum. Det betyder inte att situationen har förbättrats, metoderna har bara förändrats. Arkebuseringen utfördes någon vecka efter det att myndigheterna informerat om en skärpning av straffen på brott som involverar utländsk media, särskilt från Sydkorea.

De senaste åren har kultur från Sydkorea fått större spridning i Nordkorea, med hjälp av Usb-minnen och minneskort, något som oroat den nordkoreanska diktaturen som inte vill se sitt folk få intryck från demokratiska eller, som regimen anser, dekadenta länder. 

En ung medborgare som avslöjas med att se en utländsk film skickas till ett ”disciplinärt arbetscenter”, uppger en källa. Om personen avslöjas igen skickas denne, tillsammans med sina föräldrar, till arbetsläger i fem år. Även minderåriga kan dömas till döden om de avslöjas med att distribuera utländsk film.

Nya bilder på Kim Jong-Uns ”mest älskade” barn

Spär på teorier om att hon drillas till att bli nya ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.