Tonåring upptäckte ny planet på sin praktikplats

NASA har hittat planet som liknar jorden • Finns förutsättningar för liv.
Foto: NASA / NASA

Tre dagar på praktikplatsen tog det.

Sedan hade 17-åriga Wolf Cukier upptäckt en ny planet. 

Dag ett var en vanlig dag. Så vanlig den kan vara på en praktikplats på NASA, det vill säga. Dag två likaså.

Kanske började 17-åriga Wolf Cukier känna sig bekväm redan dag tre. 

Men om praktikperioden började lugnt så skulle den här dagen bli minst sagt mer händelserik för studenten - det när han plötsligt upptäckte en ny planet. 

Vi tar det från början. 

Wolf Cukier som vanligtvis bor i en förort till New York berättar att han skickade i väg några mejl till slumpvalt utvalda forskare som arbetar vid olika institutioner för att se om han skulle få napp inför sin praktik. 

Efter en del avslag fick han till slut som svar ett tips om en annan arbetsplats och person att kontakta.

Det var så 17-åringen fick en plats på NASAs rymdcenter i Maryland, USA. Med hjälp av rymdteleskopet Tess gjorde han där den stora upptäckten. 

Helt lätt var det inte. Men Cukier var säker - det han såg, det såg ut som det skulle. 

– Det var en hel del saker som såg ut som en planet när jag letade. Det tog lite tid att verifiera att de verkligen var en äkta planet och att det inte var teleskopet som skakade eller så, berättar han för The New York Post

Sju gånger större än jorden

Planeten som 17-åringen hittade är rymdteleskopet Tess första upptäckt av en kretsplanet, det vill säga en himlakropp som kretsar runt två stjärnor. 

Men, något namn får Wolf Cukier inte ge den nya planeten. Regeln säger nämligen att alla nya planeter upptäckta av Tess-teleskopet ska döpas till TOI och ett nummer. I detta fall TOI 1338 b. 

Något liv på planeten är det inte fråga om. Den är alldeles för varm eftersom den ligger så nära sina två stjärnor och tonåringen berättar att den är närmare sju gånger större än planeten jorden.

Trots den häpnadsväckande upptäckten finns det nu ändå en sak Cukier tänkt på. 

– Det roliga är att jag sedan inte hittade något annat under resterande tid på praktiken, trots att jag hittade en planet typ dag tre, berättade han för tidningen. 

Nu är 17-åringen en hjälte i familjen, och har blivit uppmärksammad världen över efter att upptäckten presenterades på en konferens tidigare i veckan.

https://twitter.com/7lakeOrenda/status/1215252236156260358

NASA söker efter liv i rymden - hittar otroliga saker

En pyramid, en svävande sked, en glad gubbe och en stor hjärna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.