Flera sexbrott mot barn på stadsfestival

En tonårsflicka har larmat polisen om att hon blivit sexuellt ofredad på Fiskartorget under Västerås Cityfestival.

Under fredagskvällen uppgav en annan minderårig flicka att även hon blivit sexuellt ofredad under festivalen.

– Varje gång ett sådant här typ av brott sker är det ett brott för mycket, säger Johan Thalberg vid polisen i Västmanland.

Tonårsflickan som beskrivs vara mellan 15 och 18 år ska ha blivit sexuellt ofredad på Fiskaretorget under Västerås Cityfestival. Hon ska ha larmat polisen strax efter 02-tiden på lördagskvällen.

– Det ska ha skett inom festivalområdet och det ska ha varit en person som utsatts för sexuellt ofredande, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen i Västmanland.

Polisen ska ha säkrat utredningsuppgifter på platsen och tog därefter hand om flickan.

– Det finns information, uppgifter att jobba vidare, säger Johan Thalberg.

Festivalens andra anmälan

Kvällen innan hade en flicka som är under 15 år gammal rapporterat att även hon blivit sexuellt ofredad under festivalen.

– Vad jag förstår har det här ofredandet skett i samband med en konsert där det har varit väldigt trångt. Det fanns ingen misstänkt, sa Sanja Vukicevic, Regionledningsbefäl vid polisen i Mitt under lördagen.

I det ärendet uppgavs chansen att hitta förövaren vara liten.

– Vi kommer att hålla de förhör man kan, sa Sanja Vukicevic på lördagen.

Enligt Johan Thalberg jobbar polisen aktivt tillsammans med Västerås stad och arrangörerna för att förhindra sexuella övergrepp under festivalen.

– Man har ökat sin närvaro och synlighet och har informerat allmänheten och de som jobbar om hur man ska gå tillväga om man utsätts för ett sexuellt övergrepp. Vilka uppgifter man ska säkra och vidare, säger Johan Thalberg.

Likt Sanja Vukicevic nämner han dock de stora folkmassorna och alkoholen på platsen som ett problem.

– Varje gång ett sådant här typ av brott sker är det ett brott för mycket. Men i situationer där det är mycket folk på en plats där det finns alkohol inblandat är polisen införstådd med att sådant här kan hända, säger Johan Thalberg.

Stor förberedelse inför festivalen

Expressen var i kontakt med Ann-Sophie Sund, projektledare vid Västerås Cityfestival, under gårdagen. Hon beskrev fallet med den minderåriga flickan som ”jätteallvarligt”.

Samtidigt uppgav projektledaren att man inför festivalen lagt stort fokus på arbete emot sexuella övergrepp.

– Vi har till exempel en väluppbyggd ledningscentral där säkerhetsavdelningen på länsstyrelsen och Västerås stad finns. Där har man modern teknik och uppsikt över hela festivalområdet. Och så har vi utökat antalet säkerhetsvärdar inne på Fiskaretorget och i hela city, sa Ann-Sophie Sund då.

Flera resurser har också tillsatts till en park mellan festivalområdet och tågstationen, för att besökare ska kunna ta sig hem säkert. De har även ett nummer som går att ringa för den som känner sig otrygg och som är behov av hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.