Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring anhållen efter skjutning på Emporia

Ställdes mot en polisbil med påsar på händerna
En gärningsman öppnade eld på köpcentret Emporia i Malmö på fredagskvällen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man dog och en kvinna skadades allvarligt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 31-åriga gängledare som sköts ihjäl på Emporia var en ledarfigur i gänget ”Assassins”, en underavdelning till Satudarah, enligt uppgifter till Expressen.

Enligt Sydsvenskan fanns ett pris på mannens huvud – och han hade själv tackat nej till att få hjälp av polisen att lämna det kriminella livet. 

Den 15-årige pojke som är anhållen misstänkt för mordet – och mordförsök på en kvinna – hade rymt från ett LVU-hem.

Den 39-åriga kvinna som skadades vid skjutningen på Emporia är bosatt i Norge och vistades tillfälligt i Skåne. Enligt uppgift till Expressen mår hon nu betydligt bättre och ska ha fått lämna sjukhuset.

Måltavlan för skjutningen tros ha varit den 31-årige man som träffades i bröstet och dog av skadorna. Han var välkänd av polisen i Malmö, meddelade polisområdeschef Petra Stenkula på en pressträff under lördagen.

– Vi har ett stort antal grovt kriminella. Enda sättet för dem att försvinna från den här grova kriminaliteten är att lämna genom avhopparverksamhet eller så kommer de bli dödade. Det är det som har skett nu, säger Petra Stenkula.

Mannen var enligt Expressens uppgifter medlem i det kriminella mc-gänget Satudarah och ledare för gängets lokala underavdelning Assassin. 

Satt i rättssalen före mordet

Gruppen har under flera år stärkt sin ställning i Malmöområdet och har varit inblandat i en blodig konflikt med en annan gruppering i stadens undre värld. I vintras sköts hans äldre bror till döds i en lägenhet i Malmö.

Flera sprängningar och skjutningar den senaste tiden kopplas av polisen till konflikten mellan gängen. Tre unga män från samma gruppering som den nu mördade 31-åringen står åtalade för en skjutning i Bunkeflo i mars i år. Bara timmar före skjutningen var han på plats i rättssalen som åhörare.

Det finns risk för att mordet på honom kommer att leda till en våldsspiral, enligt polisområdeschefen Petra Stenkula.

Enligt Sydsvenskan hade 31-åringen ett pris på sitt huvud. Han ska ha fått erbjudande om hjälp av polisen att lämna den kriminella världen, men sagt nej.

Petra Stenkula bekräftar att det fanns en hotbild mot mannen. 

– Det förekommer regelbundet hot och våld mellan kriminella, men de vill inte gärna samarbeta med oss, säger Petra Stenkula, enligt Sydsvenskan. .

15-åring anhållen

Den 15-årige pojken som misstänks för skjutningen, hemmahörande i Göteborg, greps klockan 17.30 på fredagen – 22 minuter efter det första larmet.

Polisen arbetar efter tesen att han varit ensam på plats, men utesluter inte att fler kan vara inblandade.

– Det är klart att i de här ärendena är det så att det kan finnas andra som har medverkat i det här brottet på olika sätt, säger Petra Stenkula.

Ett antal tillslag mot kriminella har gjorts det sedan skottlossningen.

– Det finns i nuläget inga fler misstänkta, säger Helena Ekstrand, åklagarmyndighetens presstjänst.

Rymt från LVU-hem

Gripandet ska enligt vittnesuppgifter till Expressen ha skett i närheten av köpcentret och gått lugnt till – och vid tillfället uppges polisen också ha gått igenom en taxibil som stannats.

– Pojken ställdes upp mot en civil polisbil och fick påsar på händerna, säger ett vittne till Expressen.

Enligt uppgift till Expressen omhändertogs pojken enligt lagen om vård av unga, LVU, i början av förra året. Han var då misstänkt för bland annat grov stöld och olaga hot.

15-åringen ska före mordet ha rymt från LVU-omhändertagandet, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Enligt tidningens uppgifter ska han ha haft pistolen i byxlinningen när han greps.

Polisområdeschefen Petra Stenkula säger att de ”känner till” uppgifterna om LVU-placeringen – men vill varken bekräfta eller dementera dem.

Nekar till brott

15-åringen anhölls senare med fulla restriktioner på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord.

– Jag pratade med honom i går. Han förnekar de misstankar som riktats mot honom, säger pojkens försvarare Johan Fernvall.

Vad är din klients förklaring till det som har inträffat?

– Det vill jag inte gå in på.

Hur upplever din klient det att vara frihetsberövad?

– Det här är en 15-årig kille, ett barn. Det är klart det är oerhört påfrestande för honom så som det är för de flesta att vara frihetsberövad, säger Johan Fernvall.

Öppnade eld

Det var vid 17-tiden på fredagen som en gärningsperson öppnade eld bland butikerna i köpcentrumet Emporia varpå en 39-årig kvinna och den 31-åriga mannen träffades av skotten.

– Vi var flera som försökte hjälpa till. Han var skjuten i bröstet vill jag minnas så han blödde nog rejält invärtes, säger sjuksköterskan Yvonne som tillsammans med flera andra att hålla mannens andningsvägar öppna och känna efter puls. 

Kvinnan skadades allvarligt, men inte livshotande. Hon var en turist på besök i staden, rapporterar TV4 Nyheterna.

Statsministern: Total likgiltighet

Statsminister Magdalena Andersson, S, som under lördagen besökte Malmö i ett annat ärende, kommenterade hur skjutningen drabbade de många oskyldiga människor som kommit till köpcentret för att handla.

– Människor som i stället hamnade mitt i en skottlossning, som i panik fick söka skydd och gömma sig i butiker, sade Andersson och fortsatte:

– Att skjuta i en galleria är fruktansvärt hänsynslöst – en total likgiltighet för andra människors liv.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Folk började springa och skrika”

Benin och Shahed var inne på Emporia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.