Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomtar förbjuds i kyrkans luciatåg

Tomtar är inte välkomna i kyrkan i Kalmar.
Foto: JISMARK CALLE

Tomtar och pepparkaksgubbar är inte välkomna i Ryssby församlings luciatåg.

Kyrkan vill hålla en kristen profil. 

- Tomtar och pepparkaksgubbar är hedniska figurer och hör inte hemma i kyrkan, säger kyrkoherde Torbjörn Stille till Barometern-OT.

Först kommer lucia, sedan tärnorna och stjärngossarna. Sist kommer tomtarna och pepparkaksgubbarna. Men inte Ryssby församlings luciatåg. Där har kyrkoherden Torbjörn Stille bestämt att inga tomtar och pepparkaksgubbar är välkomna.  - Kyrkan måste stå för och visa en viss profil i det vi gör. Av samma anledning tar vi exempelvis aldrig entré vid konserter i Ryssby kyrka. Det ska vara gratis att gå till kyrkan, säger han till Barometern-OT. Tidigare har barnen i Rocknebyskolan, utanför Kalmar, firat lucia i Folkets hus och där har de fått välja vad de vill uppträda som. Firandet har i år flyttats till återuppbyggda Ryssby kyrka. Många föräldrar är upprörda över kyrkoherdens förbud, skriver Barometern-OT.   - Dessutom skulle lucia och tärnor först inte få ha något glitter på sig i kyrkan. Motiveringen var att det kunde skräpa ner en värdefull matta. Nu är det senaste budet att flickorna får ha lite glitter i håret, men inget runt midjan, säger en förälder, till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.