Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomtar förbjuds i kyrkans luciatåg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tomtar är inte välkomna i kyrkan i Kalmar.
Foto: JISMARK CALLE

Tomtar och pepparkaksgubbar är inte välkomna i Ryssby församlings luciatåg.

Kyrkan vill hålla en kristen profil. 

- Tomtar och pepparkaksgubbar är hedniska figurer och hör inte hemma i kyrkan, säger kyrkoherde Torbjörn Stille till Barometern-OT.

Först kommer lucia, sedan tärnorna och stjärngossarna. Sist kommer tomtarna och pepparkaksgubbarna. Men inte Ryssby församlings luciatåg. Där har kyrkoherden Torbjörn Stille bestämt att inga tomtar och pepparkaksgubbar är välkomna.  - Kyrkan måste stå för och visa en viss profil i det vi gör. Av samma anledning tar vi exempelvis aldrig entré vid konserter i Ryssby kyrka. Det ska vara gratis att gå till kyrkan, säger han till Barometern-OT. Tidigare har barnen i Rocknebyskolan, utanför Kalmar, firat lucia i Folkets hus och där har de fått välja vad de vill uppträda som. Firandet har i år flyttats till återuppbyggda Ryssby kyrka. Många föräldrar är upprörda över kyrkoherdens förbud, skriver Barometern-OT.   - Dessutom skulle lucia och tärnor först inte få ha något glitter på sig i kyrkan. Motiveringen var att det kunde skräpa ner en värdefull matta. Nu är det senaste budet att flickorna får ha lite glitter i håret, men inget runt midjan, säger en förälder, till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.