Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tommy Zethraeus får ett tidsbestämt straff

Tommy Zethraeus.
Foto: Privat

Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer på Stureplan i Stockholm och har suttit fängslad i 19 år.

Nu har Örebro tingsrätt beslutat att han får tidsbestämt straff.

Det innebär att han kan släppas fri år 2016.

– Det känns fruktansvärt – som jag känner ska han sitta inne resten av livet, säger Malin Genberg Carrega Bertolini till Expressen.se.

Hon för förlorade sin tvillingsyster Katinka i dådet.

Malin Genberg Carrega Bertolini beskriver kvällen i december 1994 som chockartad och fruktansvärd.

– Där rasade allt. Det går inte att beskriva hur hemskt det var att få veta. Han tog livet av min syster. Hon var 21 år, och vi var enäggstvillingar, säger hon.

Malin säger till Expressen att hon har två barn, 3,5 och 12 år, och att Katinka i dag hade kunnat vara moster.

– Jag tänker i stort sett varje dag på min syster, säger Malin.

Tommy Zethraeus advokat Gunnar Falk talade med sin klient vid lunchtid.

– Tommy sa, att "ännu är det inte färdigt – beslutet kan ju överklagas." Både Tommy och jag tycker att beslutet i Örebro tingsrätt är högst välkommet. Tommy har haft en hård resa sedan han vurpade i mitten och återföll i brott sedan han känt hopplöshet. Men sedan 2002 har Tommy gjort en oklanderlig resa – en remarkabel resa.

– Tommy har bland annat läst psykologi och har 300 akademiska poäng, säger Gunnar Falk till Expressen.

Expressen talade tidigare i dag med åklagaren Tomas Olsson, som motsatt sig ett tidsbestämt straff just nu.

– Jag har ännu inte läst tingsrättens beslut, så jag vill vänta med att uttala mig, säger Olsson.

Ansökt om tidsbestämt

Den livstidsdömde Zethraeus har ansökt om att hans straff ska bli tidsbestämt. Han skriver i den nya ansökan att han är "djupt ångerfull och skamsen".

I dag kom tingsrättens beslut. Tommy Zethraeus får tidsbestämt straff. Rätten har omvandlat hans livstidsstraff till fängelse i 33 år.

Enligt tingsrätten har han i dag avtjänat drygt 19 år och två månader av sitt livstidsstraff. Tingsrätten menar att han kommer att behöva två och ett halvt år för att slussas ut från fängelset. Enligt principen om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafflängden kan Zethraeus alltså friges år 2016.

"Tommy Zethraeus har främjat sin anpassning till samhället i stor utsträckning genom att gå behandlingsprogram, påverkansprogram, utbildningar och studier på hög nivå", skriver rätten i beslutet.

Rätten skriver att Zethraeus har misskött sig i fängelset i stor utsträckning fram till 2006. Efter det året har han dock skött sig. I beslutet står det att 44-åringen har en "ogynnsam riskprofil" med flera riskfaktorer.

"Mot detta står enligt utredningslaget den remarkabelt positiva utveckling som varit stabil i flera år", skriver rätten.

Har utbildad sig i fängelset

Zethraeus, i dag 44 år, har suttit fängslad i 19 år för fyra mord och flera mordförsök på Stureplan år 1994. I sin ansökan om att få tidsbestämt straff skriver Zethraeus:

"Är väl medveten om det brott jag dömdes för 1995 och är i dag djupt ångerfull och skamsen. Det begångna brottet var inte planerat och inte heller ett led i systematisk brottslighet".

Han berättar även att han är gift sedan tio år tillbaka och pappa till fyra barn. Under sin tid i fängelset har Zethraeus, enligt egen utsago, läst in över 300 högskolepoäng och bland annat erhållit en magisterexamen. Han vill kunna få ett jobb och betala av "såväl skadestånd som att leva ett så normalt liv som möjligt".

Öppnade eld mot restaurang

Morden vid restaurang Sturecompaniet i december 1994 skedde efter att Zethraeus och två av hans kamrater vägrats inträde. En manlig dörrvakt och tre kvinnliga gäster sköts ihjäl när Zethreaus öppnade eld rakt in i restaurangen. Många skadades dessutom av kulor och glassplitter.

I ett av polisförhörenberättade ett vittne: 

– Jag vänder mig om och tittar mot Sturecompagniets entré. Samtidigt hör jag en skottsalva. Det står en flicka vid fönstret, och jag ser hur hon segnar ner.

21 personer skadades och fyra dödades.

Var tidigare dömd

Efter en massiv polisjakt greps vännerna några dagar efter morden vid en vägspärr vid Drottningholms slott.

Svea hovrätt slog i domen fast att Zethraeus skjutit 20 skott, med avsikt att döda. Han dömdes för fyra mord och flera mordförsök.

För fem år sedan avslogs en ansökan om straffomvandling, bland annat med argumentet att han misskött sig i fängelset.

Zethraeus var dömd för brott även före morden. Efter morddomen har han dessutom dömts för att ha organiserat grova brott inifrån fängelset, bland annat för stämpling till grov misshandel och rån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.