Tommy Waidelich säger att han ställer sig positiv till vinster i välfärden. Foto: Christian Örnberg
Tommy Waidelich säger att han ställer sig positiv till vinster i välfärden. Foto: Christian Örnberg

Tommy Waidelich (S): Vår skattepolitik skrämde många

Publicerad
Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesman Tommy Waidelich vill ompröva en stor del av den gamla politiken - och är självkritisk när det gäller partiets skattepolitik.
- Jag tror att vår skattepolitik skrämde många väljare i valet. Därför tillsätter vi en grupp som ska göra en översyn av skattepolitiken, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.
Dagens Nyheter har intervjuat Tommy Waidelich som sedan en vecka tillbaka är ny ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. I intervjun säger Waidelich att han inte säger helt nej till ett femte jobbskatteavdrag, att han vill fortsätta att subventionera hushållsnära tjänster och att partiets skattepolitik måste ses över då den kan ha skrämt bort väljare. En särskild grupp har därför tillsatts som har i uppgift att se över partiets skattepolitik.

"Otydlig vilja"

- Regeringen lyckades måla upp oss som ett skattehöjarparti, inte minst inom boendebeskattningen. Vi var för otydliga med vad vi ville, och det utnyttjade de, säger han.
Waidelich säger också att han ställer sig positiv till vinster i välfärden.
- Jag tycker det är bra med vinster i välfärden. Men det är viktigt att det återinvesteras så att vi får en hög kvalitet. Det är inget fel i att vi har effektiva verksamheter som ger vinst. Det viktigaste är att skärpa kraven på hög kvalitet, säger Waidelich till Dagens Nyheter.

Bättre anlternativ

Tidigare har Tommy Waidelich varit tydlig med att han är positiv till att fortsätta subventionera hushållsnära tjänster, och på Dagens Nyheters fråga om rut- och rotavdraget ska finnas kvar i sin nuvarande form svarar han:
- Vi har en växande marknad och utbud av hushållsnära tjänster och det är positivt. Exakt hur de här tjänsterna ska stödjas vill vi titta på Jag tycker att det viktigaste är att vi har stödsystem som gynnar den hushållsnära sektorn. Ska vi hitta på några alternativ så måste de vara bättre. Uppenbarligen är det så att många gillar rut. Det verkar populärt och det måste vi också ta med i funderingarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag