Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tommy Lindström hotade kungaboksförfattarna med Säpo

Den före detta chefen för rikskriminalpolisen Tommy Lindström varnade författarna till "Den motvillige monarken" för att publicera boken.
Han agerade på uppdrag av en person i kungens umgänge, kan Expressen avslöja.
- Lindström hotade med Säpo, säger Deanne Rauscher, medförfattare till boken.
Tommy Lindström är i dag expert i "Efterlyst" i TV3. Men han är också aktiv inom säkerhetsbranschen och anlitas ofta av rika uppdragsgivare för känsliga uppdrag.
En månad innan skandalboken "Den motvillige monarken" gavs ut varnade han författarna och förlaget för att publicera boken.
Det skedde vid ett hemligt möte som ägde rum i Stockholm den 4 oktober. Med på mötet var författaren Thomas Sjöberg, bokförlaget Lind & Co:s vd Kristoffer Lind och förlagets styrelseordförande Per Gedin.

Hotade med Säpo

Medförfattaren Deanne Rauscher är mycket upprörd över Tommy Lindströms agerande.
- Lindström hotade med Säpo på mötet och att jag och Thomas skulle bli telefonavlyssnade en lång tid framöver och därför borde skaffa kontantkort. Det har förlaget och Thomas informerat mig om.
Hon fortsätter:
- Jag känner ett stort obehag inför Tommy Lindströms agerande.
Tommy Lindström hävdar att han enbart ville skydda sin bekant Thomas Sjöberg, som var medförfattare till Lindströms memoarer.
- Thomas har ju tidigare hjälpt mig att skriva min bok och jag värnade om honom. Sen tyckte jag också att bokens källor var olämpliga och inte trovärdiga.

Vill inget säga

Men några veckor efter mötet, den 1 november, skickade Tommy Lindström ett mejl till förlaget, som Expressen i dag kan publicera. Av det framgår att hans avsikt med varningen inte enbart var omtanke om Thomas Sjöberg.
"Jag hoppas att boken blir en sann och givande beskrivning av statschefen och hans umgänge. För en av dessa umgängespersoner har jag berättat om mina kontakter med Thomas och min oro för hans engagemang," skriver Tommy Lindström.
Thomas Sjöberg och förlagets vd Kristoffer Lind vill inte säga något om händelserna.
- Vi har våra skäl att inte kommentera detta, säger Lind.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!