Tommy Lindström hotade kungaboksförfattarna med Säpo

Publicerad
Uppdaterad
Den före detta chefen för rikskriminalpolisen Tommy Lindström varnade författarna till "Den motvillige monarken" för att publicera boken.
Han agerade på uppdrag av en person i kungens umgänge, kan Expressen avslöja.
- Lindström hotade med Säpo, säger Deanne Rauscher, medförfattare till boken.
Tommy Lindström är i dag expert i "Efterlyst" i TV3. Men han är också aktiv inom säkerhetsbranschen och anlitas ofta av rika uppdragsgivare för känsliga uppdrag.
En månad innan skandalboken "Den motvillige monarken" gavs ut varnade han författarna och förlaget för att publicera boken.
Det skedde vid ett hemligt möte som ägde rum i Stockholm den 4 oktober. Med på mötet var författaren Thomas Sjöberg, bokförlaget Lind & Co:s vd Kristoffer Lind och förlagets styrelseordförande Per Gedin.

Hotade med Säpo

Medförfattaren Deanne Rauscher är mycket upprörd över Tommy Lindströms agerande.
- Lindström hotade med Säpo på mötet och att jag och Thomas skulle bli telefonavlyssnade en lång tid framöver och därför borde skaffa kontantkort. Det har förlaget och Thomas informerat mig om.
Hon fortsätter:
- Jag känner ett stort obehag inför Tommy Lindströms agerande.
Tommy Lindström hävdar att han enbart ville skydda sin bekant Thomas Sjöberg, som var medförfattare till Lindströms memoarer.
- Thomas har ju tidigare hjälpt mig att skriva min bok och jag värnade om honom. Sen tyckte jag också att bokens källor var olämpliga och inte trovärdiga.

Vill inget säga

Men några veckor efter mötet, den 1 november, skickade Tommy Lindström ett mejl till förlaget, som Expressen i dag kan publicera. Av det framgår att hans avsikt med varningen inte enbart var omtanke om Thomas Sjöberg.
"Jag hoppas att boken blir en sann och givande beskrivning av statschefen och hans umgänge. För en av dessa umgängespersoner har jag berättat om mina kontakter med Thomas och min oro för hans engagemang," skriver Tommy Lindström.
Thomas Sjöberg och förlagets vd Kristoffer Lind vill inte säga något om händelserna.
- Vi har våra skäl att inte kommentera detta, säger Lind.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag