Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy gav tiggare mat – blev utskälld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Gävlebon Tommy Heselius, 70, gav lite mat till en tiggare som satt utanför en butik och frös.

Det föll inte i god jord hos alla.

– När jag sitter och pratar med honom på stapplande engelska så kommer en välklädd dam i sextioårsåldern fram och skäller på mig för att jag "göder parasiterna som förfular vårt samhälle". Jag blev helt ställd, berättar Tommy för Expressen.se.

70-årige Tommy Heselius har engagerat sig i tiggarfrågan sedan allt fler fattiga EU-migranter sökt sig till hans hemstad Gävle där de sitter och tigger utanför butikerna.

Efter att ha skrivit flera insändare till Gefle Dagblad, som först rapporterade om hans upplevelse för några veckor sedan, ser han nu tillbaka på saken med vemod.

Avbröts tvärt

Det var när han och hans fru åkte för att handla mat som Tommy fick syn på en tiggare.

– Jag gav lite pengar till honom, och vi gick in och handlade mat. När jag kom ut gav jag honom ett paket korv och satte mig ned för att prata med honom.

Men samtalet avbröts tvärt.

– När jag sitter och pratar med honom på stapplande engelska så kommer en välklädd dam i sextioårsåldern fram och skäller på mig för att jag "göder parasiterna som förfular vårt samhälle". Jag blev helt ställd, säger Tommy.

Han berättar att han försökte förklara att han bara ville hjälpa en människa i nöd.

– Varför ska jag inte göra det? Jag kände hur adrenalinet rann till, men då försvann hon in i en Volvo och åkte i väg, säger Tommy.

Han har i efterhand försökt få kontakt med damen genom att efterlysa henne i lokaltidningen, men utan resultat.


Tommy Heselius blev direkt efter händelsen så illa berörd att han satte sig i bilen och grät.

– Det har jag gjort i Stockholm också för inte så länge sedan, när jag var och hälsade på min son. Det finns mycket tiggare där också, och jag satt och pratade med en ung kvinna. Hon grät, och jag också, säger han.

Responsen på hans berättelse har i efterhand varit blandad.

Personer har visat stöd, men också anklagat honom för att vara naiv och "snällist" som bara vill känna gott samvete över att han skänker mat och pengar.

– Men det är något grundläggande mänskligt. Det är klart man mår bra när man gör goda saker för andra, och det ska man göra. Det är evolutionen som plockat fram detta. Det är vist att må bra, säger han.

Tommy Heselius medger att han själv brottats med frågan om att ge eller inte ge.

– Men jag kan helt enkelt av empatiska skäl inte låta bli att backa upp dem, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.