Tommy Deogan var ett av framtidsnamnen inom Centerpartiet. Nu har han fått anställning hos Sverigedemokraterna. Foto: PrivatTommy Deogan var ett av framtidsnamnen inom Centerpartiet. Nu har han fått anställning hos Sverigedemokraterna. Foto: Privat
Tommy Deogan var ett av framtidsnamnen inom Centerpartiet. Nu har han fått anställning hos Sverigedemokraterna. Foto: Privat
Tommy Deogan jobbade lokalt för Centerpartiet och har gjort sig ett namn som bland annat föreläsare.Tommy Deogan jobbade lokalt för Centerpartiet och har gjort sig ett namn som bland annat föreläsare.
Tommy Deogan jobbade lokalt för Centerpartiet och har gjort sig ett namn som bland annat föreläsare.

Tommy Deogan går till Sverigedemokraterna

Publicerad

Han kandiderade till riksdagen och var ett av framtidsnamnen inom Centerpartiet.

Men nu avslöjar Expo att Tommy Deogan har fått anställning hos Sverigedemokraterna.

– Han kommer lämna alla sina uppdrag hos oss, säger Christina Linderholm, distriktsordförande för C i Stockholm.

Den lokala centerpolitikern Tommy Deogan har gjort sig ett namn som författare och föreläsare där han engagerat sig mot alla former av våld efter att hans bror Tony Deogan dödades av fotbollshuliganer 2002.

För två år sedan började han engagera sig politiskt för Centern. Sedan dess har Tommy Deogan var ett av framtidslöftena inom partiet och han har haft flera uppdrag inom C i Stockholm.

Han arbetade fram tills nyligen som politisk sekreterare för Centerpartiet i Haninge och har även hoppat in som ersättare i partiets distriktsstyrelse i Stockholm.

Men nu har han bytt politisk inriktning - och fått en anställning på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

"Förstår att SD är ett kontroversiellt parti"

Enligt tidningen Expo, som var först med nyheten, kvitterade Deogan ut sitt passerkort från SD i tisdags.

När Expressen når Tommy Deogon på telefon förklarar han att anställningen blev klar i förra veckan.

– Jag förstår också att SD är ett kontroversiellt parti, men det är kontroversiellt för att ingen annan pratar om de frågorna och jag ser inte att det är ett problem att vilja prata om problem, det är inte nödvändigtvis rasistiskt, säger Tommy Deogan.

Han har tappat tron på Centerns politik och anser därför att han får en bättre plattform hos SD för att kunna jobba mer för att motverka utanförskapet.

– Det är jättebekvämt för C att starta små luftgrupper och sen gör man ingenting. Den politik som jag har sett och upplevt inifrån - med den kommer vi aldrig hitta nya stigar utan då kommer vi fortsätta med ett ökat utanförskap, säger den tidigare C-politikern.

Stöder du SD:s kampanj för att hindra fler flyktingar från att komma till Sverige?

– Jag vet inte så mycket om den, det du pratar om nu är politiskt. Det är inte en politisk tjänst jag fått nu. Men det finns saker i alla partier som man inte står för, säger Tommy Deogan.

Beskedet om partibytet kom som en stor överraskning för Deogans partikolleger.

– Vi blev upplysta om att han har lämnat C och fått en anställning på SD:s kansli på riksdagen och vi beklagar att det är så. Så han kommer lämna alla sina uppdrag hos oss, säger Christina Linderholm.

Hon fortsätter:

– Det är väl självklart att man blir förvånad. Eftersom Sverigedemokraterna definitivt inte delas Centerns värderingar så har vi ingen anledning att tro att han kommer företräda oss mer.

Christina Linderholm har varit i kontakt med Tommy Deogan, men vill inte kommentera samtalet mellan dem.

– Ja det har jag varit men det är inget jag vill berätta. Han får berätta själv hur hans ställningstagande har varit, säger hon.

Federley chockad

Centerpartiets andre vice ordförande, EU-parlamentarikern Fredrik Federley, stöttade Deogan i hans kandidatur till riksdagen i valet 2014. Det plötsliga avhoppet från partiet kom som en chock för Federley.

– Jag är ytterst förvånad. Det här är ingenting som jag känner igen från den Tommy som jag träffat i många sammanhang i partiet och som jag själv jobbat med och stöttat i hans kandidaturer, säger Federley till Expo.

Fredrik Federley har i dag ingen kontakt med Tommy Deogan. Han kommer varken åt hans Facebooksida eller får några svar på sina sms.

– Mellan raderna har jag förstått att det funnits någon schism där han har en anställning i dag, lokalt i Centerpartiet i Haninge. Och han har nyligen avslutat sin tjänst där. Så jag vet inte om det här är en hämndaktion på det eller, säger han till Expo.

Expressen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag