Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy Andersson styrde knarkliga från Marbella – döms

Avslöjades i chattar – döms till 12 års fängelse
Tommy Andersson har flera gånger dömts till långa fängelsestraff.
Foto: Polisens förundersökning

Tommy Andersson har styrt ett narkotikasyndikat från spanska solkusten.

Hemma i Uppsalaförorten Gottsunda och runtom i Sverige har hans underhuggare tagit order från honom i en verksamhet som liknas vid ett företag.

Han straffas nu med drygt tolv års fängelse efter att ha avslöjats av chattar som han trodde var hemliga.

Gottsundanätverkets ledare Tommy Andersson, 44, har under senare år bott i Marbella på den spanska solkusten. Han har sina kriminella rötter i Uppsalas problemförort Gottsunda men har också ett stort kontaktnät i hela Sverige.

Han har tidigare straffats vid ett 40-tal tillfällen och flera gånger dömts till långa fängelsestraff.

Från spanska solkusten har han styrt en narkotikaliga som omsatt miljoner på den korta tid som polis fick insyn i verksamheten. Han kunde avslöjas tack vare att polisen kom över chattar som Andersson trodde var hemliga i FBI-fällan Anom och chattverktyget Sky ECC.

Han döms nu mot sitt nekande till fängelse i tolv år och två månader av Uppsala tingsrätt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och handel med handgranater.

I Gottsunda och i andra delar av landet har han haft platschefer och hantlangare som också straffas med långa fängelsestraff.

Tingsrätten: ”Företagsliknande struktur”

Totalt döms nio män i ligan för grova narkotikabrott, sju av dem för synnerligen grova brott.

”När det gäller narkotikabrottsligheten har Tommy Andersson haft en ledande roll i en organisation som bedrivit handel med synnerligen stora mängder narkotika i olika delar av landet och i en företagsliknande struktur”, skriver Uppsala tingsrätt i domen.

Ett narkotikaparti som togs från ligan.
Foto: Polisens förundersökning
Tommy Andersson.
Foto: Polisens förundersökning

Rättegången handlade om synnerligen grov narkotikabrottslighet under fem månaders tid.

December 2020: Andersson organiserar en transport av 120 kilo cannabis till Uppsala som senare säljs för drygt åtta miljoner kronor.

Januari 2021: Tullen i Skåne tar 60 kilo amfetamin. Andersson döms för att ha organiserat transporten.

Februari: 13 kilo kokain transporteras till Rotebro i norra Stockholm av Andersson.

Mars: 100 kilo amfetamin som är stämplat med ”Louis Vuitton” skickas till Sverige av Andersson och säljs för drygt tre miljoner. Samma månad skickar han 180 kilo cannabis från Spanien till Göteborg.

April: 120 kilo amfetamin skickas via Årsta partihallar till Örebro av Andersson. Narkotikan har stämpeln ”TJACK. I april stoppas också en transport med 261 kilo cannabis i Österrike. Den var på väg från Spanien till Sverige på order av Andersson.

Tre bilder på amfetamin med Anderssons märkning.
Foto: Polisens förundersökning
Tre bilder på amfetamin med Anderssons märkning.
Foto: Polisens förundersökning
Tre bilder på amfetamin med Anderssons märkning.
Foto: Polisens förundersökning

Tre dagar senare förmedlar han en affär med handgranater.

”Bror vill inte vara jobbig men kan man hämta äpplet som fu hade, det sprängdes hos mina yngre inatt, vill hämnas direkt”, står det i chatten där Andersson får en fråga från Bandidos om en handgranat (äpple) och den levereras senare på Ica Maxi i Uppsala.

Strax därefter hittar polisen ett lager med fem handgranater.

Maj: I Årsta partihallar tar polisen 93 kilo amfetamin som Andersson skickat från Spanien. Även den narkotikan är märkt med ”TJACK”.

”Det kommer med lastbil så måste plockas på ett ställe”, skriver han i en chatt inför transporten.

Avslöjande chattar

Totalt har Tommy Andersson varit anklagad för att ha hanterat narkotika för tiotals miljoner kronor men eftersom stora partier tagits i beslag av polis och tull har ligans vinst stannat vid fyra miljoner kronor, enligt åtalet. Anderssons egen vinst blev en dryg miljon kronor under de fem månaderna i de brott som gått att bevisa.

Under polisutredningen greps flera kurirer men det var först efter att polisen fått tillgång till ligans hemliga chattar från det krypterade chattverktyget Sky ECC och FBI-fällan Anom som ledarskiktet avslöjades.

Ett narkotikaparti som togs i beslag från Anderssons liga.
Foto: Polisens förundersökning

Chattarna blev också avgörande bevisning i rättegången. Tommy Andersson kopplades bland annat till chattaliaset ”whateven” och hans meddelande har visat sig stämma väl med det som polisen samlat ihop i form av annan bevisning – beslagtagen narkotika, spaningsuppgifter, förhör med mera.

– I chattarna kan man utläsa samarbetet i organisationen. Utan chattarna hade de ledande personerna inte dömts är min bedömning, säger senioråklagare Anna Arnell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tog en stor del av vinsten

Tommy Anderssons långa fängelsestraff – två år längre än maxstraffet som är tio år för synnerligen grovt narkotikabrott – motiveras av tingsrätten med det som kommit fram i chattarna om hans roll.

”Han har varit mycket aktiv och drivande i verksamheten och kan liknas vid en huvudman. Han har fått en stor del av vinsten från verksamheten, vilken har uppgått till betydande belopp. Han har skyddat sig själv genom att utnyttja andra för den fysiska hanteringen av narkotikan”, konstaterar Uppsala tingsrätt.

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet tycker att domen är en framgång.

– I stora drag är jag nöjd med tingsrättens dom och att domstolen konstaterat att det här varit en välorganiserad verksamhet, säger åklagare Arnell.

Tommy Anderssons försvarare, advokat Johan Grahn, är också delvis nöjd med domen. Han tycker att det är en framgång att Andersson inte binds till ytterligare ett chattalias som ska ha varit aktivt under en period.

– Sen är vi naturligtvis besvikna att han blev dömd då han förnekade brott och vi menar att det gick att visa att han inte varit på samma plats som de omtalade Anomtelefonerna vid flera tillfällen, säger Grahn.

Tommy Andersson har ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas.

Mer krim: Gängexperten om våldsvågen i Stockholm – använder ”barnsoldater”

Gängexperten om våldsvågen – använder ”barnsoldater”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.