Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tommies sambo mördades i deras hem

Anna Norell mördades av sin styvbror i sitt hem.

Det har snart gått tio år.

I TV3:s nya serie "Mordet" får vi i premiäravsnittet följa de anhöriga till Anna Norell som, år 2005, mördades av sin styvbror.

Expressen har pratat med sambon – som fortfarande lever i sviterna av mordet.

– Jag brukar säga att jag inte blir rädd för skräckfilmer längre – för jag har levt i en, berättar Tommie Karim.

Den 30 mars 2005 vaknar Tommie Karim, 29, av oväsen i köket.

Övertygad om att det är hunden som bitit hans sambo, Anna Norell, springer han upp och slår i dörrarna för att skrämma husdjuret.

Men i köket möter han någonting helt annat.

Böjd över hans flickvän med en kniv i handen står Lennart Persson, Norells styvbror – nu känd som en av Sveriges få dokumenterade kannibaler.

Sambon misstänkt

Hennes liv går inte att rädda och den nyblivna pappan, Tommie Karim, blir snabbt misstänkt för mordet på sitt barns mamma. I polisförhör visas bilder på hennes sargade kropp – och till slut börjar han nästan tro på det förhörsledarna säger:

Att han faktiskt hade gjort det.

Om detta berättar TV3 i sin nya programserie "Mordet" som fokuserar på kända rättsfall, men från de anhörigas synvinkel.

I första avsnittet får vi följa Tommie Karim, som först var skeptisk till att medverka.

– Men jag uppskattade att det inte var så stor fokus på gärningsmannen, för en gångs skull. Att han har en liten roll, berättar han för Expressen.

"Det var en ny stad"

Det har snart gått tio år sedan den där dagen i köket, och än har inte såren läkt. Räddningen blev flickvännen Madelina Bedoire, 24, som bröt isoleringen han hamnade i.

– Innan jag träffade henne gick jag inte utanför dörren, de hade byggt om Gävle, kändes det som, den första gången som jag var ute. För mig var det en ny stad. Det var då jag började bli mer utåt och social, säger han och tillägger:

– Jag var livrädd innan. Jag brukar säga att jag inte blir rädd för skräckfilmer längre – för jag har levt i en.

I serien berättar han hur han via en reporter på Expressen fick reda på att han var friad från alla misstankar för mordet – då hade Lennart Persson slagit till igen och gripits efter ett självmordsförsök.

De poliser som medverkar i serien, som jobbade med utredningen, har Karim fortfarande inget förtroende för.

– Jag tänker att de vill skydda sig själva. Jag köper inte mycket av det de säger. De jobbade vidare länge utan teknisk bevisning, jag hade ju inte gjort det så det fanns inga bevis emot mig. Bara en misstanke. De såg mig och tänkte: det är han, säger han och tillägger:

– Jag tycker att de gjorde ett dåligt jobb – och de kommer dröja innan jag går vidare i livet.

Oron finns kvar

Trots det som hänt lever han numera ett vanligt liv i Gävle, men oron finns där hela tiden. Tankarna på att Persson någon gång kommer ut igen.

– Ska jag lita på psykvården om de säger att han är frisk? Samtidigt har han grävt ner mordvapnen som inte kommit fram. Tänk om han gräver upp dem igen och det börjar om igen. Eller ska jag, som bott här i hela mitt liv, jag är född här, ska jag flytta? Eller isolera mig hemma och hålla koll på ungarna så att han inte ger sig på dem. Eller ska jag ge mig på honom? Det blir en konstig situation.

Hur känns det inför att programmet ska sändas?

– Jag vet inte vad jag ska svara. Jag får se hur jag reagerar i morgon. Första gången var jag nervös, men nu kommer jag nog titta på det på ett helt annat sätt.

Lennart Persson – som dömdes till rättspsykiatrisk vård – ska fortsätta vårdas på Säter, har förvaltningsrätten beslutat.

Enligt chefsöverläkaren har hans tillstånd förbättrats med medicinering – men han bedöms dock lida av samma störning som föranledde beslutet om sluten vård, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.