Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomas von Brömssen om sista mötet med vännen

I dramakomedin ”Dag för dag” gör Sven Wollter sin allra sista filmroll.
Stjärnspäckat i Felix Herngrens nya dramakomedi ”Dag för dag”: Martina Haag, William Spetz, Marianne Mörck, Sven Wollter och Tomas von Brömssen drar i väg på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en gammal och sjuk mans sista önskan.
Foto: Pressbild
”Vi har några starka scener ihop” säger Tomas von Brömssen om att spela mot Sven Wollter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Sven Wollter som gick bort i november 2020 gjorde sin sista roll i filmen ”Dag för dag” som nu får premiär.
Foto: CMORE

I dramakomedin ”Dag för dag” gör Sven Wollter sin allra sista filmroll – han spelar en svårt sjuk man som beslutat att få dödshjälp i Schweiz.

Sven Wollter gick bort i sviterna av covid-19 innan filmen hann visas.

För motspelaren Tomas von Brömssen kom kollegans bortgång som en chock.

– Det gick inte att ta in. Det blev som att filmen och verkligheten gick ihop, säger han.

På torsdag är det premiär.

I långfilmen ”Dag för dag” tar Tomas von Brömssen sig an karaktären Tage, en man med begynnande demens, som bor på ett äldreboende i Göteborg. 

Där finns också Malte som spelas av Sven Wollter. Han har obotlig cancer och bär på en sista önskan – att få hjälp att avsluta sitt liv på en klinik i Schweiz.

De ger sig i väg på en resa med husbil genom Europa tillsammans med Rut (Marianne Mörck), vårdaren Katrin (Martina Haag) och städaren Simon (William Spetz). 

– Vi vill förgylla Maltes sista dagar. Det är en tragikomisk historia, konstaterar Tomas von Brömssen.

Filmen, som spelades in september–december 2019, berör frågor om döden, om kärlek och vänskap. Om att få en sista chans i livet. Den bygger på en historia av William Spetz och Martina Haag. För regin svarar Felix Herngren.

Felix Herngren ( till vänster) har regisserat det här gänget i ”Dag för dag”: Tomas von Brömssen, Martina Haag, Marianne Mörck, Sven Wollter (som här gör sin sista roll) och William Spetz.
Foto: Pressbild

”Blev som en familj”

– Vi blev som en familj under inspelningarna. Och samspelet med Sven Wollter var kanon, väldigt fint. Vi har några starka scener ihop. Ska man göra bra ifrån sig som skådespelare och våga släppa taget, då krävs det att man är trygg med motspelaren. Och det var jag med honom, säger Tomas von Brömssen.

Han berättar att det var tredje gången de arbetade tillsammans. Första gången var på 1980-talet, i filmen ”Mannen från Mallorca” av Bo Widerberg. Andra tillfället var inte förrän 2011, i ”Påklädaren” på Göteborgs stadsteater.

Sommaren efter inspelningarna av ”Dag för dag” träffades Sven Wollter och Tomas von Brömssen igen som vänner och åt middag ihop.

Några månader senare, i november 2020, avled Wollter efter att ha insjuknat i covid-19. 

– Jag var i chock. Det gick inte att ta in till en början. Vi hade ju träffats ganska nyss. Och han var i en så fin form. Det kändes jättekonstigt, också med tanke på innehållet i filmen, säger Tomas von Brömssen.

”Filmen och verkligheten sammanföll”

– Det var som om filmen och verkligheten sammanföll, i alla fall vad gäller det övergripande temat om döden.

I en scen sitter Tage och Malte nedsjunkna i en varm pool och njuter av stunden.

”Vi måste göra om det här nästa år” säger Tage.

Malte svarar : ”Jag kommer inte att vara här nästa år”.

Frågan om aktiv dödshjälp diskuteras på olika sätt i filmen.

Tomas von Brömssen säger att han själv är ambivalent när det gäller dödshjälp.

– Det kan väl inte vara helt fel att få hjälp om man behöver... det svåra är att få det säkert. Det är ett etiskt problem. Var går gränsen? Får man bara vara förtvivlad?  Om man ligger som en grönsak i en säng, då har man kanske ingen egen fri vilja heller... Nej, jag har nog tänkt för lite på detta och när jag börjar tänka uppstår en massa frågor, förklarar han.

Premiär på strömningstjänst

”Dag för dag” skulle haft premiär hösten 2020, men den fick skjutas på framtiden på grund av coronapandemin och hann inte visas före Wollters bortgång.

För några veckor sedan stod det klart att det inte blir någon biopremiär. Premiärvisningen sker på strömningstjänsten C More torsdag 31 mars. Ett par dagar tidigare blir det dock galapremiär på biografen Bio Roy i Göteborg där bland andra Tomas von Brömssen medverkar.


Se också:

TV4:s fina hyllning till Sven Wollter – efter samråd med familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.