Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Tobé ny ordförande i EU-utskott: ”Full kraft”

Blir ny ordförande i Europaparlamentets utvecklingsutskott.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobé är ny ordförande i EU-parlamentets utvecklingsutskott.Foto: Expressen / Lisa Mattisson
Tobé.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Moderaten Tomas Tobé har valts till ordförande i Europaparlamentets utvecklingsutskott. 

– Jag kommer med full kraft gå in i detta uppdrag, säger han i ett pressmeddelande. 

Tomas Tobé var partiets toppnamn inför EU-valet och har bland annat uppgett att han vill göra det lagligt att utvisa kriminella EU-medborgare. 

Under onsdagen Tomas Tobé (M) till ordförande för i Europaparlamentets utvecklingsutskott. 

– Jag kommer med full kraft gå in i detta uppdrag. EU:s utvecklings- och biståndspolitik är en nyckel till att bekämpa fattigdom, och bidra till en fredlig utveckling i utsatta regioner, säger han i ett pressmeddelande. 

– En stabil utveckling i dessa länder, särskilt i EU:s närområde bidrar till att minska migrationsströmmarna som EU i dag har svårt att hantera. 

Utvecklingsutskottet ansvarar för EU:s bistånds- och utvecklingspolitik och får ett årligt bistånd på över 50 miljarder euro. 

Vill se hårdare tag

Tomas Tobé var partiets toppnamn inför vårens EU-val. Under kampanjen uppgav Moderaterna att man vill se hårdare tag mot kriminella inom EU. 

I samband med att partiet presenterade sin EU-valplattform i början av maj meddelade Tomas Tobé att partiet bland annat ville göra det lagligt att utvisa kriminella EU-medborgare. Man vill även stärka arbetet mot utländska stöldligor och se till att gränserna mot länder som ligger utanför EU stärks. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.