Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomas Tobé (M): ”Kan bli tvingande omfördelning av migranter”

Tidöpartierna överens om migrationspakten • S kritiska.
Tomas Tobé om EU-parlamentets migrationspakt: ”I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna”.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Sveriges M-ledda regering har tydligt sagt nej till den migrationspakt som förhandlats fram av moderaten Tomas Tobé i EU-parlamentet. 

Den viktigaste frågan har varit den tvingande omfördelningen av migranter mellan EU-länder. 

Förslaget bygger på frivillighet, men Tobé erkänner nu att det i slutändan kommer att bli tvingande – om frivilligheten brister. 

– I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna att komma överens, absolut, så är det, säger han i Ekots lördagsintervju

EU:s migrationspakt har blivit en het fråga i den svenska inrikespolitiken.

Orsaken är den tvingande omfördelningen av migranter. 

I Ekots Lördagsintervju trycker moderaten Tomas Tobé, som har varit huvudförhandlare för EU-parlamentets förslag, på att det bygger på medlemsländernas frivillighet att ta emot migranter, men säger också klart att det i slutändan kan landa i att EU tvingar länderna. 

– I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna att komma överens, absolut, så är det, säger Tomas Tobé.

Tobé: SD:s utspel mest ett positionerande

Tomas Tobé tror att solidariteten mellan medlemsländerna kommer att öka om färre migranter kommer till Europa. Det målet ska uppfyllas genom att de länder som är första anhalt in i Europa – som till exempel Grekland – får ett starkt stöd i att hantera sina gränser, att handläggningsprocessen snabbas upp, att fler utvisas och att det blir tydligt att EU inte är öppet för ekonomisk migration.

– Min bild är att om vi uppnår en större kontroll vid yttre gräns och att alla människor registreras då finns det också villighet att hjälpa till med frivilligheten.

För de länder som inte vill ta emot migranter ska det finnas möjlighet till ”kvalitetshöjande insatser”, men det är oklart hur mycket det kommer att kosta att ”köpa sig fri” från ansvaret att ta emot människor.  

För svensk del tror Tobé att parlamentets förslag kommer att innebär en minskad invandring till Sverige. Att Sverigedemokraterna har hotat med att riva upp Tidösamarbetet om inte förslaget stoppas tror Tobé mest handlar om positionering inför stundande EU-val. 

– Jag känner rätt mig trygg i att rådet kommer att landa i en position som SD kommer stödja. Är det så att vi kommer till uppgörelse mellan parlamentet och rådet så hoppas jag att SD kommer agera mer konstruktivt i parlamentet. 

Euro-bråket i Aktuellt mellan Pehrson och Åkesson

Se klipp från Jimmie Åkessons och Johan Pehrsons debatt i SVT:s ”Aktuellt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.