Tom Hagens kritik mot Netflix: ”Ökar belastningen enormt”

Här är mannen som söks efter Hagens försvinnande
Tom Hagen.
Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Terje Strømdahl gestaltar Tom Hagen i Netflix-serien.
Foto: NTB
Tom Hagens försvarsadvokat Svein Holden.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tom Hagen kritiserar Netflix för den kommande serien om Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.

– Projektet innebär att belastningen på min klient ökar enormt, säger Tom Hagens försvarsadvokat Svein Holden till Dagbladet.

Nu svarar Netflix på kritiken.

Den 31 oktober 2018 försvann Anne-Elisabeth Hagen, 68, från sitt hem i Norge. Hon har aldrig återfunnits och polisen misstänker att hon mördades. Hennes man Tom Hagen har åtalats för att vara inblandad i sin frus försvinnande och mord. Han nekar till brott.

Tom Hagen är kritisk till att Netflix och produktionsbolaget Monster gör en serie om fallet med hans försvunna fru.

– Det är tufft för honom att se hur en så allvarlig händelse förvandlas till underhållning. För honom är detta djupt, djupt allvar, säger Tom Hagens försvarsadvokat Svein Holden till NRK.

Netflix-serien, där Terje Strømdahl gestaltar Tom Hagen, kommer att ha premiär under året.

– Projektet innebär att belastningen på min klient ökar enormt. Jag befarar själv att serien kan få negativa konsekvenser för den pågående utredningen av ärendet, säger Svein Holden.

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i över tre år.
Foto: HANDOUT / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Svaret från Netflix: ”Fallet blev en nationell besatthet”

En företrädare för Netflix skriver i ett mejl till Dagbladet att serien, som de kallar en fiktionsserie och inte en dokumentär, i första hand inte kommer att handla om Tom Hagen utan mer om utredare, journalister, advokater och andra som varit inblandade i arbetet med det olösta fallet.

– Precis som alla andra hakade vi också på det här fallet, men så småningom började vi gå över till skuldfrågan. Vi började undra hur det obevekliga sökandet efter sanning påverkar oss, inte bara som individer utan som samhällen. Kan vi leva utan att veta? Tvingar vi fram spekulationer och missar därmed sanningen?, säger serieskaparna Nikolaj Frobenius och Stephen Uhlander.

Jenny Stjernströmer Björk, chef för nordiskt innehåll på Netflix, beskriver Hagen-fallet som ”gripande”.

– Tillsammans med Monster och deras skickliga team finns det ingen bättre grund för att berätta historien om hur detta fall blev en nationell besatthet i Norge, säger Jenny Stjernströmer Björk till Dagbladet.

Här är onsdagens största nyheter i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.