Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tom Britton: Vaccinera de med antikroppar sist

Ny studie på vaccinationseffekter.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Tommy Holl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur vi beter oss de närmaste veckorna är avgörande för pandemins utveckling.

Det har professorerna Tom Britton och Joacim Rocklöv kommit fram till i en ny prognosstudie.

– Lyckas vi hålla ut sparar vi mycket lidande, eftersom många vaccineras i maj, säger Tom Britton.

Alla som har antikroppar bör också avvakta och låta andra få sin dos först, enligt dem.

De senaste åtta veckorna har smittspridningen gått uppåt i Sverige, till följd av att den brittiska mutationen fått fäste i landet.

Samtidigt pågår vaccinationen för fullt och i flera regioner kan man snart börja ge doser till personer som inte är i riskgrupper.

Resten av april viktigt

Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik, är det av väldigt stor vikt att svenskar inte släpper på garden de närmaste veckorna.

– Hur vi beter oss resten av april är väldigt viktigt. Fortsätter vi uppåt, kommer vi gå neråt igen i maj, men då har vi en lång resa ner, säger han.

Han har gjort en ny prognosstudie tillsammans med Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, och forskaren Henrik Sjödin vid Umeå universitet.

De har kommit fram till att om vi bryter trenden nu så kan antalet som dör och behöver vård snabbt sjunka.

– Det skulle spara mycket lidande om vi håller ut några veckor till. I maj blir det nämligen en snabbt reducerad smittspridning på grund av vaccineringen, säger Tom Britton.

Avvakta om du har antikroppar

De drar samtidigt slutsatsen om att de som har antikroppar ska avvakta med att ta vaccin – eftersom de redan har ett skydd.

– Nu när vi har ont om vaccin, gäller det att utnyttja det på ett effektivt sätt. Då ska vi inte ge det till folk som redan är immuna.

Folkhälsomyndigheten har sagt att det är svårt att reglera detta från statligt håll. Tom Britton tror också att det är svårt med sådana krav, men att de kan rekommendera det.

– Det kan aldrig vara fel att be de som haft dokumenterad covid senaste månaderna att vänta någon månad extra.

Bättre att vaccinera äldre

En annan fråga är hur man ska prioritera efter att alla över 70 år fått vaccin. En tanke har varit att ge det till unga människor som är ute och rör sig och driver smittan, en annan att fortsätta i fallande åldersordning.

– Vår studie talar för att det är lite bättre att fortsätta neråt i åldrarna. Jag och några andra hade trott att man ska gå på de unga och indirekt skydda de som är runt 50 och 60 år och har större risk att bli svårt sjuka. Men så var inte fallet, säger Tom Britton.

73-åriga Tiiu: ”Jag har levt i ett limbo”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.