Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolvbarnsmamman Olga död vid fronten i Ukraina – hyllas

Olga Semidjanova hyllas som hjälte efter att ha offrat sitt liv vid frontlinjen.
Olga Semydyanova hade försvarat Ukraina sedan 2014.
Foto: Facebook/privat

Sjukvårdssoldaten Olga Semydyanova stred för Ukraina in i det sista, men stupade den 3 mars.

Efter sig lämnar hon hela 12 barn.

Nu hyllas Olga Semydyanova av politiker och sina döttrar.

”Hon såg döden i ansiktet men övergav inte sina egna”, skriver dottern Oleksandra Semydyanova. 

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i över två veckor.

Hur många som totalt sett har stupat i striderna i Ukraina är omtvistat och de siffror som har presenterats är inte alltid tillförlitliga.

En av de döda är däremot soldaten Olga Semydyanova, 48, från Zaporizhzhia i sydöstra Ukraina. Hon hade tjänstgjort som sjukvårdssoldat i Donetsk-regionen sedan 2014, när krig utbröt i de östra delarna av landet, men dog i strider vid gränsen mellan Donetsk och hemstaden Zaporizhzhia den 3 mars.

Efter sig lämnar Olga Semydyanova hela 12 barn – sex biologiska och sex som hon adopterat från ett barnhem.

Hyllas av politiker

Olga Semydyanovas död bekräftas av hennes barn i ett flertal inlägg på Facebook. Familjen vet exakt var Olga Semydyanova dödades men har än så länge inte kunnat begrava henne på grund av de intensiva striderna i regionen.

Tolvbarnsmamman uppges ha tilldelats en tapperhetsmedalj för sitt mod på fältet och för att hon ”vägrade lämna områden med tunga strider och i stället valde att utföra sitt uppdrag med livet som insats”, skriver ukrainska Pravda.

Olga Semydyanova hade hela 12 barn, varav sex biologiska.
Foto: Facebook/privat

Den ukrainska politikern Inna Sovsun, parlamentsledamot i Ukraina sedan 2019, beskriver Olga Semydyanova som en ”hjälte” som ”dödades av ryska bastarder”.

”Hon uttryckte en önskan att försvara landet fram till slutet, även när hon visste att hennes bataljon kanske inte skulle överleva. Hon är Ukrainas hjälte. Hon är min hjälte”, skriver Inna Sovsun på Twitter.

https://twitter.com/InnaSovsun/status/1503848528346550272

Döttrarnas egna ord

Tre av Olga Semydyanovas barn, döttrarna Yulia Volkova och Anna och Oleksandra Semydyanova, skriver om sin mamma på Facebook.

De hyllar Olga Semydyanova som soldat på fältet – men även i rollen som mamma till 12 barn.

”Hon blev så stark efter att ha fött sex barn, och hon lyckades även uppfostra andras barn som sina egna”, skriver dottern Oleksandra Semydyanova på Facebook, och fortsätter:

”Och efter allt, när landet behövde hjälp, kunde hon inte stå vid sidan av utan ställde sig upp för att försvara Ukraina, och jag bryr mig inte om vad alla tycker, det var hennes val, ingen tvingade henne”.

Oleksandra Semydyanova skriver att mamman försvarade Ukraina ända fram till slutet.

”Hon såg döden i vitögat men övergav inte sina egna, hon såg fienderna i ansiktet, slogs till slutet och gav sitt liv. Ukraina kommer att förlåta men aldrig glömma, och kommer att slåss för att försvara sitt hemland”, skriver dottern på Facebook.

Olga Semydyanova med två av sina döttrar.
Foto: Facebook/privat

Beskrivs som ”Ukrainas stolthet”

Yulia Volkova beskriver hur mamman tog hand om skadade på fältet.

”Jag vet att hon hjälpte killarna med sjukvård innan hon dödades, min mamma kunde hjälpa killarna men kunde inte rädda sig själv”, skriver hon på Facebook.

Dottern har publicerat ett flertal inlägg på Facebook sedan Olga Semydyanovas död.

Hon skriver bland annat att mamman ”inte gav upp sitt liv utan anledning”.

”Undrar ni varför jag skriver så många inlägg om min mammas död? Då kommer jag stolt svara – den här kvinnan var familjens stolthet, Ukrainas stolthet och hon är värd att minnas”, skriver hon.

I sociala medier, på såväl Facebook som Twitter, har många hyllat Olga Semydyanovas glöd för Ukraina.

”Din mamma är en av många ukrainska hjältar. Hennes historia måste bli berättad världen över”, skriver en av många personer på dottern Anna Semydyanovas Facebooksida.

Putins känga till oligarkerna: ”Kan inte leva utan ostron”

Efter rapporterna om Rysslands misslyckanden: "Operationen utvecklas framgångsrik".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.