Tolv JO-anmälningar mot polisen efter demonstration

Polisens lugnande gest när bilen omringas
”Vi har hela tiden nya fall. Vi måste se en nedgång på den här trenden och det kan man bara få genom att alla i Stockholm håller sig till restriktionerna så mycket de kan”, säger Per Follin.
Foto: SVT
Här knäböjer en polis framför demonstranterna. Det gjorde att den hotfulla stämningen byttes ut mot applåder och kramar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ordningspolis ryckte ut under tåget som gick genom centrala Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här samlas tusentals personer för att demonstrera mot rasism mitt under pågående coronapandemi.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter Black lives matters-demonstrationen på Sergels torg har flera JO-anmälningar kommit in mot polisen.

Samtidigt reagerar smittskyddsläkaren Per Follin på folksamlingarna.

– Försök hålla ut med de restriktioner vi har, säger han.

Tusentals personer rörde sig i Stockholm på onsdagskvällen, efter att polisen löst upp Black lives matter-demonstrationen på Sergels torg på grund av för mycket folk.

På flera håll uppstod oroligheter.

Bland annat vid St Eriksplan, där en polis lugnade stämningen genom att knäböja och hålla upp budskapet ”white silence is violence” framför demonstranterna – varpå hon möttes av applåder och kramar.

Polisen JO-anmäls efter demonstration

Nu har flera personer JO-anmält polisen. Enligt nyhetsbyrån Siren har tolv anmälningar kommit in, varav cirka hälften ifrågasätter polisen som ställde sig på knä. Den andra hälften har synpunkter på att polisen gav tillstånd till demonstrationen mitt under coronapandemin.

En person skriver till JO att den knäböjande polisen ” å det grövsta åsidosatt sin yrkesroll”. Dels genom att inte använda skyddskläder, dels genom att ”gå med i demonstrationen”.

En annan anklagar polisen för ”övervåld”.

En tredje person skriver, om att demonstrationen fick tillstånd:

”Polisen har därmed utsatt såväl poliser som allmänheten för smittspridning och inte hörsammat de restriktioner som finns.”

Per Follin om folksamlingarna: ”Olämpligt”

Flera har reagerat på hur mycket folk som samlades, trots uppmaningar om social distansering. Per Follin, avdelningschef på Smittskydd Stockholm, berättar hur han reagerade när han såg bilderna:

– Jag konstaterade att det var fler än 50 personer och ur smittskyddssynpunkt olämpligt.

– Är man fler än 50 finns en ökad risk att man har tätare kontakter, att det kan ske en smittspridning därigenom. Ur det perspektivet är det inte lämpligt.

Påverkar det ert arbete?

– Det kan göra det. Om vi får fler fall kommer vi märka det om cirka två veckor. Som situationen är i Stockholm nu med en oerhört tung belastning på vården så är det synnerligen allvarligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.