Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolv åtalas i jättehärva – misstänks för pengatvätt och knarksmuggling

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Foto: HELENA LANDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Kontanter som låg gömda i växelkontorets lokaler.
Foto: Polisen

Växlingskontoret World Exchange i Stockholm har enligt åklagaren varit centrum för en härva med såväl penningtvätt som narkotikasmuggling.

Nu har tolv personer åtalats för en rad brott.

Företagets ägare, en man i 50-årsåldern, pekas av åklagaren ut som den som organiserat hanteringen av pengarna. Där har sedan kriminella nätverk kunnat tvätta pengar – totalt rör det sig enligt åtalet om 220 miljoner kronor.

Han anklagas också för att ha varit mellanhand i narkotikaaffärer, framför allt gällande kokain, skriver Dagens Nyheter.

– Encrochat-data och annan bevisning visar, enligt vår uppfattning, att han har förmedlat pengar från narkotikaköpare till säljare. Beloppen har varierat mellan 400.000 kronor och drygt tre miljoner, säger Magnus Sohlén till tidningen.

Själv nekar ägaren till brott.

Det var för ungefär ett år sedan som polisen slog till mot kontoret. Då hittades, enligt DN, påsar med totalt 15 miljoner kronor i olika valutor.

Allt misstänks komma från brottslig verksamhet – och påsarna ska ha varit märkta med namn på kända kriminella.

Förutom penningtvätten gäller åtalet också grova narkotikabrott som gäller flera hundra kilo narkotika. Bland annat handlar det om synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den omfattande rättegången väntas ta 47 dagar och inleds den 22 juni.

Se något mer:
Polisens bilder inifrån narkotikahandeln

Gänget sålde knark och tog över delar av fastigheter i Vårberg, enligt misstankarna. Inslaget är från i höstas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.