Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolv års fängelse för år av övergrepp på barn

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Under fem års tid utsatte den nu 40-årige mannen en flicka i Västernorrland för ett stort antal grova våldtäkter och sexuella övergrepp.

Övergreppen begick han efter att han drogat henne, och mannen döms nu till tolv års fängelse.

Mannen döms för grov våldtäkt mot barn vid cirka 30 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 21 tillfällen och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering vid i vart fall 100 tillfällen. Han döms även för kränkande fotografering och grovt barnpornografibrott.

Brotten ägde rum i en kommun i Västernorrland från maj 2016 till mars 2021, då 40-åringen greps.

Bevisen mot mannen, som till stor del har erkänt de gärningar han åtalats för, har främst bestått av bilder och filmer av övergreppen som han själv tagit.

Det finns enligt Ångermanlands tingsrätt flera för mannen försvårande omständigheter vad gäller brottsligheten. Den har bland annat utövats ”återkommande och systematiskt”. Det har även rört sig om noggrann planering, då han skaffat narkotikaklassade läkemedel för att kunna droga flickan för att ”på så sätt kunna utnyttja henne”, skriver Ångermanlands tingsrätt i sin dom.

Mannen har vidare uppmanat flickan att inte söka vård på grund av de följer som läkemedlen fått på flickans mående, eftersom han själv då riskerade att bli upptäckt. ”Brotten har därtill pågått inte bara under en längre tid, utan under i princip hela NN:s (flickans) barndom”, skriver rätten.

Utöver de tolv års fängelse som mannen nu döms till ska han även betala 575 000 kronor i skadestånd till barnet.


Se något mer:

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD), Märta Stenevi (MP) och Magdalena Andersson (S) kommenterade Nato-frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.